Вероватно их и ви чувате предуго
За многе намирнице, попут меса или млека, знамо колико дуго могу стајати у фрижидеру пре него што се покваре. Ако се деси да заборавимо, по непријатном мирису или укусу знамо да треба да их бацимо.
Међутим, неке друге намирнице чувамо предуго, несвесни да не би требало да их конзумирамо уопште. То су углавном намирнице које не испуштају јаке мирисе, па заборављамо да треба да их се отарасимо.
Реадер‘с Дигест саставио је листу намирница које углавном чувамо дуже него што треба.
1. Пиво
Уколико чувате пиво на собној температури, временом се квари његов укус. После отприлике пар месеци топлота, ваздух и светлост продиру кроз стаклену боцу и кваре укус пива. Боља опција је чување овог ннапитка у фрижидеру.
Прочитајте још: Да зимница друже траје: Ево како да правилно СТЕРИЛИШЕТЕ ТЕГЛЕ
2. Бели лук
Бели лук је најбоље чувати у хладној и тамној просторији до три месеца. Најбоље је чувати у мнрежастим кесицама. Уколико се предуго чува, почиње да се суши и клија.
3. Кромпир
У остави обично може стајати до два месеца. Када крене да клија или добије црне тачке, знаћете да је изгубио свежину.
Прочитајте још: Направите СПРЕЈ ЗА ЧИШЋЕЊЕ ВОЋА И ПОВРЋА: Уклоните све штетне материје на природан начин (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
4. Прашак за пециво
Сода бикарбона и прашакк за пециво обично стоје и годинама у кухињским ормарићима. Међутим, они временом губе својства. Ако желите да проверите да ли су и даље довољно свежи и за употребу, урадите један ескперимент: помешајте соду бикарбону са сирћетом и прашак за пециво са топлом водом. Уколико пене и видите мехуриће, значи да су још увек добри за коришћење.
5. Чај
Кесице чаја најбоље је искористити до годину дана. Како време пролази, уља у чајевима кваре се, дајући лош укус овом напитку. Исто важи и за кафу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ