Постоји много разлога зашто би требало киви да се нађе на вашем свакодневном менију.
Киви се почео гајити на Новом Зеланду пре педесет година, пре двадесет у Француској, а након тога у Италији и Грчкој. Уколико желите да обезбедите добро здравље и јак имунитет ове зиме је киви прави избор.
1. Помаже код опструкције црева
Киви садржи доста влакана која спречавају настанак затвора, те се препоручује као намирница за здрав доручак. Може се комбиновати с другим воћем, јогуртом, кефиром, муслијем и сл.
2. Сјајан је за вид
Витамини А, Ц и Е имају антиоксидативно деловање. Неколико истраживања је доказало како киви може смањити ризик од настанка старачке макуларне дегенерације, и то за 36 одсто. Киви садржи лутеин и зеаксантин, материје које се природно налазе у људском оку. Лутеин помаже приликом филтрирања штетног плавог светла, што помаже у спречавању болести ока узрокованих старењем.
3. Регулише крвни притисак
Киви је богат извор електролита калијума, који игра важну улогу у одржавању довољне количине течности у телу. Такође, регулише рад срца и крвни притисак и супротставља се негативним учинцима натријума.
Прочитајте још: Потпуно РЕГЕНЕРИШИТЕ цео ОРГАНИЗАМ за 7 дана: ВОДА од БЕЛОГ ЛУКА магични напитак
4. Снижава холестерол
Влакна у кивију могу смањити ниво лошег (ЛДЛ) холестерола. Како смањује ниво холестерола, тако смањује и ризик од настанка срчаних болести и срчаног удара. Правилан унос калијума је кључан за здраво срце, а киви је један од најбољих извора калијума.
5. Ублажава стрес и смирује живце
Киви је идеално воће за модерно доба у којем живимо. Због велике количине витамина Ц, ублажава нервозу и узнемиреност. Такође је идеалан за ублажавање стреса. Помаже нам да се осећамо смирено и да се лакше суочавамо с проблемима и препрекама које нам живот намеће. Доктори препоручују конзумирање кивија пре разговора за посао или неког важног састанка јер смањује напетост.