Чиа семенке датирају из 16. века, када су их користили Астеци.
Једно од најхрањивијих јестивих семенки које су нам доступне, чиа семе спада у најздравију храну на планети. Припада породици "салвиа хиспаница", пореклом из централног и јужног Мексика и Гватемале. Иако су нутритивне вредности испливале у последње време, семе чиа датира још од астечке цивилизације у 16. веку.
Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?
Богата влакнима, протеинима и другим здравим хранљивим састојцима, чиа семена се могу уклопити у готово све. Без обзира да ли сте се одлучили да их једете за доручак или да их попијете у укусном смутију, кашика чиа семенки може вам ојачати имунитет и пружити телу све неопходне хранљиве састојке.
Датирају још од периода Астека
Прочитајте још: Слатки КРОМПИР је добар за срце, а одличан за НОВЧАНИК
Нутритивна вредност семена чиа. За разлику од било које друге намирнице, чиа семена су снага хранљивих састојака и витамина. С тим у вези, једна шоља чиа семена може вам пружити корисну исхрану. Ево кратког прегледа шта садржи:
- 5 грама влакана
- 2 г протеина
- 6 г угљених хидрата
- 5 г масти
- 1 г засићене
- 7 г полинезасићене
- 1 г мононезасићене и 0 г транс
- 2 милиграма (мг) фосфора
- 7 мг калцијума
- 2 мг фосфора
- 8 мг калијума
- 5 ИУ витамина А
- 2 мг витамина Ц
- 1 мг витамина Е
Могуће здравствене користи додавања чиа семена у исхрану. Иако су чиа семена препуна хранљивих састојака, то може имати позитиван утицај на тело и мозак. С тим у вези, ево неколико ефикасних здравствених благодати чиа семенки.
Прочитајте још: Лековита трава која се налази на нашем простору, а лечи ДЕВЕТ болести
Чиа семенке могу помоћи у губитку килограма. Чиа семе је богато влакнима и протеинима, што може помоћи у губитку килограма. Растворљива влакна се шире у стомаку и држе вас ситима дуже време, задржавајући додатне и непотребне калорије. Слично томе, протеини у чиа семенима могу помоћи у смањењу апетита и уноса калорија. Ово дугорочно олакшава ефикасан и здрав губитак килограма.
Помажу у губитку килограма
Семе чиа су фантастичан извор омега-3 масних киселина. То заузврат помаже у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести и крвних угрушака код људи.
Побољшава здравље костију
Чиа семе је препуно калцијума, фосфора, магнезијума и протеина, што не само да повећава ниво енергије у телу, већ, такође, побољшава здравље и густину костију.
Смањује ниво шећера у крви
Висок ниво шећера у крви може бити повезан са повећаним ризиком од неколико хроничних болести, укључујући болести срца. Због високог садржаја влакана, семе чиа успорава апсорпцију шећера, што смањује ниво шећера у крви у телу.
Висок садржај влакана смањује ниво шећера у крви
Здравствени ризици повезани са чиа семенкама
Чиа семе долази са пуно нутритивних вредности и сјајна је суперхрана која иде уз готово све. Међутим, превише семена такође може изазвати разне здравствене проблеме. Иако је једна кашика чиа семена довољна и корисна, претеривање с њом може имати негативан ефекат на вас.
Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА
Прекомерна конзумација чиа семена често може довести до проблема са варењем. Његов висок садржај влакана може се показати прејаким за црева, па је стога пресудно да постепено повећавате унос и пијете пуно воде. Иако су чиа семена здрава и хранљива, многа истраживања тврде да благодати чиа семена потичу од њиховог укључивања у различите корисне дијете.
Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема
Чиа семена иду уз све
Како додати чиа семенке у своју исхрану? Постоји много начина да семе чиа уврстите у своју исхрану. Иако нема значајан укус, може се додати у готово све. Од додавања сировог житарицама за доручак, јогурта и салата до мешања са корисним смутијем, можете учинити чиа семенке основним састојком свих оброка. Такође се може мешати у тесто за хлеб, супе, кифле, колаче, сосеве и још много предмета. С обзиром на своју желатинасту текстуру, помешане са водом, чиа семена се такође могу користити као замена за јаја у печењу. 20 грама цхиа семена, два пута дневно, је права количина дозирања. препоручују стручњаци.
Међутим, морате избегавати већу количину овог семена јер може негативно утицати на здравље.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ