Čia semenke datiraju iz 16. veka, kada su ih koristili Asteci.
Jedno od najhranjivijih jestivih semenki koje su nam dostupne, čia seme spada u najzdraviju hranu na planeti. Pripada porodici "salvia hispanica", poreklom iz centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Iako su nutritivne vrednosti isplivale u poslednje vreme, seme čia datira još od astečke civilizacije u 16. veku.
Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?
Bogata vlaknima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima, čia semena se mogu uklopiti u gotovo sve. Bez obzira da li ste se odlučili da ih jedete za doručak ili da ih popijete u ukusnom smutiju, kašika čia semenki može vam ojačati imunitet i pružiti telu sve neophodne hranljive sastojke.
Datiraju još od perioda Asteka
Pročitajte još: Slatki KROMPIR je dobar za srce, a odličan za NOVČANIK
Nutritivna vrednost semena čia. Za razliku od bilo koje druge namirnice, čia semena su snaga hranljivih sastojaka i vitamina. S tim u vezi, jedna šolja čia semena može vam pružiti korisnu ishranu. Evo kratkog pregleda šta sadrži:
- 5 grama vlakana
- 2 g proteina
- 6 g ugljenih hidrata
- 5 g masti
- 1 g zasićene
- 7 g polinezasićene
- 1 g mononezasićene i 0 g trans
- 2 miligrama (mg) fosfora
- 7 mg kalcijuma
- 2 mg fosfora
- 8 mg kalijuma
- 5 IU vitamina A
- 2 mg vitamina C
- 1 mg vitamina E
Moguće zdravstvene koristi dodavanja čia semena u ishranu. Iako su čia semena prepuna hranljivih sastojaka, to može imati pozitivan uticaj na telo i mozak. S tim u vezi, evo nekoliko efikasnih zdravstvenih blagodati čia semenki.
Pročitajte još: Lekovita trava koja se nalazi na našem prostoru, a leči DEVET bolesti
Čia semenke mogu pomoći u gubitku kilograma. Čia seme je bogato vlaknima i proteinima, što može pomoći u gubitku kilograma. Rastvorljiva vlakna se šire u stomaku i drže vas sitima duže vreme, zadržavajući dodatne i nepotrebne kalorije. Slično tome, proteini u čia semenima mogu pomoći u smanjenju apetita i unosa kalorija. Ovo dugoročno olakšava efikasan i zdrav gubitak kilograma.
Pomažu u gubitku kilograma
Seme čia su fantastičan izvor omega-3 masnih kiselina. To zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka kod ljudi.
Poboljšava zdravlje kostiju
Čia seme je prepuno kalcijuma, fosfora, magnezijuma i proteina, što ne samo da povećava nivo energije u telu, već, takođe, poboljšava zdravlje i gustinu kostiju.
Smanjuje nivo šećera u krvi
Visok nivo šećera u krvi može biti povezan sa povećanim rizikom od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca. Zbog visokog sadržaja vlakana, seme čia usporava apsorpciju šećera, što smanjuje nivo šećera u krvi u telu.
Visok sadržaj vlakana smanjuje nivo šećera u krvi
Zdravstveni rizici povezani sa čia semenkama
Čia seme dolazi sa puno nutritivnih vrednosti i sjajna je superhrana koja ide uz gotovo sve. Međutim, previše semena takođe može izazvati razne zdravstvene probleme. Iako je jedna kašika čia semena dovoljna i korisna, preterivanje s njom može imati negativan efekat na vas.
Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA
Prekomerna konzumacija čia semena često može dovesti do problema sa varenjem. NJegov visok sadržaj vlakana može se pokazati prejakim za creva, pa je stoga presudno da postepeno povećavate unos i pijete puno vode. Iako su čia semena zdrava i hranljiva, mnoga istraživanja tvrde da blagodati čia semena potiču od njihovog uključivanja u različite korisne dijete.
Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema
Čia semena idu uz sve
Kako dodati čia semenke u svoju ishranu? Postoji mnogo načina da seme čia uvrstite u svoju ishranu. Iako nema značajan ukus, može se dodati u gotovo sve. Od dodavanja sirovog žitaricama za doručak, jogurta i salata do mešanja sa korisnim smutijem, možete učiniti čia semenke osnovnim sastojkom svih obroka. Takođe se može mešati u testo za hleb, supe, kifle, kolače, soseve i još mnogo predmeta. S obzirom na svoju želatinastu teksturu, pomešane sa vodom, čia semena se takođe mogu koristiti kao zamena za jaja u pečenju. 20 grama chia semena, dva puta dnevno, je prava količina doziranja. preporučuju stručnjaci.
Međutim, morate izbegavati veću količinu ovog semena jer može negativno uticati na zdravlje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU