Кромпир је ипак краљ витамина?
Постоји разлог зашто сви одмах помислимо на витамин Ц када размишљамо о начинима за јачање имунолошког здравља.
Прочитајте још: Три УКУСНА и ЗДРАВА зачина која увек треба да имате при руци! (ФОТО)
Витамин Ц
„Витамин Ц је витамин растворљив у води који делује као антиоксиданс који стабилизује слободне радикале, помажући тако у спречавању ћелијских оштећења“, објашњава нутрициониста Кара Харбстрит.
Кромпир је најбољи извор витамина, уколико упоредите број хранљивих састојака и витамина које садржи са ценом и приступачношћу током целе године.
"Показало се да витамин Ц помаже у подршци и јачању имунолошког система тела. Такође појачава способност вашег тела да производи колаген, који је главна компонента мишићног ткива. Колаген подржава апсорпцију гвожђа, истовремено помажући у зацељивању рана и одржавању здравља десни “.
Кад смо били деца, наши родитељи су обично посезали за цитрусним воћем или соком када су разматрали храну богату витамином Ц и били су у праву (поморанџе су, на пример, одличан извор витамина Ц).
Кромпир као извор витамина
У последњих неколико година, знање о храни и витамину Ц се повећало и на листи намирница богатих витамином Ц се тако нашла и једна неочекивана намирница - кромпир.
Кромпир, осим витамина Ц, пружа многе друге хранљиве састојке и благодати када га једемо.
„Истраживања сугеришу да је кромпир једно од поврћа које нуди највише хранљивих састојака уколико се упореди са ценом (заједно са шаргарепом), укључујући калијум, влакна, протеине, витамине Ц и Е, калцијум, гвожђе и магнезијум“, каже Харбстрит.
Кромпир је храна са једним од највиших нивоа калијума, пружајући 15 процената дневне вредности по порцији. Поред тога, имају 7 процената дневне вредности дијететских влакана по порцији.
„Ако желите да појачате садржај влакана у својој свакодневној исхрани, кромпир је један од најбољих извора влакана“, додаје она.
Фото: Пиксабеј
Кромпир средње величине садржи 30 процената препоручене дневне вредности витамина Ц, што је 27 милиграма витамина Ц. То је више од садржаја витамина Ц у једном средњем парадајзу (27 процената препоручене дневне вредности).
„Склони смо да их сматрамо угљеним хидратима или скробом и због тога их ограничено користимо у исхрани, али кромпири су невероватно хранљиви.“
Подједнако битно, можете током целе године пронаћи свеж кромпир по повољној цени или уживати у његовим прехрамбеним предностима у смрзнутим или дехидрираним облицима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ