Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 лаганих јога вежбица за укочен врат: Ослободите се напетости за 10 минута

Урадите ових пар једноставни вежбица и олакшајте себи

1719301383_shutterstock_2474125455--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Већина нас повремено спава у незгодном положају или предуго седи испред компјутера, што је постала ствакодневица великог броја запослених, а цена је болна укочености врата и рамена.

Испробајте пет јога вежби које ће разгибати ваш врат и рамена и издужити њихове напете мишиће, а оно што је пресудно јесте да их изводите редовно. Довољно је издвојити десет минута дневно и резултати, после неког времена, неће изостати. Само будите стрпљиви и упорни.

Најважније правило гласи да током извођења ових вежби не бисте смели да осећате бол. Ако вам је нека вежба непријатна или болна, одмах престаните с њеним извођењем и пређите на нешто лакше.

Код већих, дуготрајних и озбиљнијих проблема с вратом, која могу укључују оштећења пршљенова, обавезно се посаветујте са лекаром.

Седеће истезање врата у страну

У седећем положају спустите десно уво према десном рамену. Притом се помозите десним дланом како бисте продубили положај. Осетите истезање на левој страни врата. Останите током неколико дубоких удаха и издаха или докле год вам је пријатно. Пазите да вам се рамена не подижу.

Поновите вежбу на другу страну тако да лево уво приближите левом рамену.

Поза мачке

Спустите се на "све четири". Проверите да су вам рамена тачно изнад зглобова шака, а кукови тачно изнад колена. С удахом спустите стомак према поду и забаците главу полако према назад. Затим с издахом заоблите горњи део леђа и браду спустите према грудима (положај који подсећа на мачку која се костреши). Поновите вежбу пет пута и притом дубоко дишите.

Осим што ублажава укоченост врата, ова асана побољшава флексибилност ваше кичме и циркулацију, јача рамена и зглобове шака и умирује ум.

Положај моста

Лезите на леђа и савијте колена тако да вам ноге буду благо размакнуте у ширини кукова. Руке испружите уз тело. С удахом полако подижите кукове и леђа од пода. Можете да испреплетете прсте испод кукова за јачу потпору (није обавезно). Останите у положају током пет удаха и издаха па полако спустите седалне кости на под. Положите дланове на стомак. Поновите вежбу 3-5 пута.

 

Овај положај одлично истеже задњу страну врата, а уз то стимулише и штитну жлезду јер притиска предњу страну врата (брада се приближава грудима).

Положај рибе

Лезите на леђа испружених ногу. Полако подигните грудни кош од пода, ослоните се на савијене лактове па забаците главу према назад. Ова вежба је одлична за опуштање флексора (прегибача) врата, као и за отварање грудног коша.

Неколико пута дубоко удахните и издахните (можете да издахнете и на уста) и осетите како напетост нестаје из вашег врата и рамена.

Поза детета

Седните на пете. Полако спустите грудни кош и чело према поду. Руке положите поред тела или испред себе. Останите у положају колико год вам је пријатно.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas