Чоколада је многима омиљена посластица
Да ли сте и ви љубитељ чоколаде, можете да је једете неограничено и питате се шта је то тако неодољиво код ове посластице?
Истраживачи са Универзитета у Лидсу у Енглеској кажу да су разбили код о томе шта чини чоколаду толико неодољивом. Они су објавили своје налазе у новој студији објављеној у АЦС Апплиед Материалс анд Интерфацес. Истраживачи кажу да се велики део жудње своди на то како се чоколада топи у устима. До овог закључка су дошли након што су испитали сваки механички корак у процесу једења чоколаде, пише Хеалтхлине.
Прочитајте још: "Кажу ми да сам УСЕДЕЛИЦА јер немам мужа и децу, а ја никад срећнија": Исповест жене која одбија да живи по СТРОГИМ правилима друштва
Зашто чоколада буди такво задовољство?
Резултати њихове студије сугеришу да људи воле чоколаду углавном због осец́аја и текстуре садржаја масти на њеним крајњим слојевима, који се разлажу у нашим устима док жвачемо. Задовољство које добијамо од једења чоколаде долази углавном од начина на који наш језик и пљувачне жлезде комуницирају са садржајем масти у чоколади.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ