Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈЕЛА САМ ЛУБЕНИЦУ СВАКИ ДАН НЕДЕЉУ ДАНА! Промена се види "голим оком", ни случајно је не прескачите овог лета

Новинарка је одлучила да спроведе тест, прочитајте шта се догодило након што је недељу дана јела лубеницу!

1720077916_shutterstock_2462106617.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Уредница портала Тхе Хеалтхy, Шарлот Хилтон Андерсен, одлучила да спроведе експеримент. Пре него што је почела да једе лубеницу сваки дан недељу дана, консултовала се са стручњаком. Џесика Пловман, регистровани дијететичар са преко 15 година искуства, напомиње да је лубеница једно од воћа које се најбоље толерише. Не само да је слатка и лагана за стомак, већ и добро хидрира и обезбеђује тело вредним фитонутријентима. Из тог разлога, лубеница је често пожељно воће за особе са разним болестима. Прочитајте искуство новинарке:

Можда је прво питање које треба да поставите себи да ли је вредно јести лубеницу сваки дан. Осећам да морам да кажем да ваша исхрана треба да буде уравнотежена, па се побрините да сваки дан једете разноврсно воће и поврће. Мислим да ако једете само лубеницу сваки дан, то би био проблем. Међутим, ако сте склони проблемима са варењем, лубеница је храна која може да изазове гасове.

Ако имате честе главобоље, можда би било паметно да једете лубеницу умерено, јер Кливлендска клиника указује да лубеница садржи значајну количину тирамина, аминокиселине која утиче на крвни притисак. То значи да лубеница може да игра улогу у изазивању напада мигрене.

Ако сте дијабетичар, важно је да са већином воћа будете опрезни због природног садржаја шећера. Дијабетичари или други људи који имају потешкоћа да регулишу ниво шећера у крви, можда ће морати да избегавају лубеницу јер може да изазове скокове шећера у крви. Клиника Кливленд такође каже да људи који су алергични на "одређени полен, укључујући траву или амброзију" могу да доживе алергијску реакцију на лубеницу. Ако нисте сигурни да ли је конзумирање лубенице безбедно за вас, увек се обратите лекару.

Како јести лубеницу сваки дан?
Чврсте коцке лубенице

Правило број 1 за лубенице је да апсолутно не смеју да буду кашасте. Кључ за одржавање чврстоће лубенице (осим хлађења) је да је исечете на веома велике комаде. Такође је добро ако не желите да трошите много времена на припрему лубенице. Резање воћа на комаде величине коцке шећера није добро решење.

Замрзнута лубеница у смутију

Ако нисте имали среће и одабрали сте презрелу лубеницу која је превише кашаста за јело, још увек постоји начин да је сачувате. Исеците је, а затим замрзните. Убаците неколико коцкица у свој смути да бисте обогатили укус, нутритивну вредност и хидратацију. Можете да додате смрзнуту лубеницу другом воћу, али мој лични фаворит је мешање смрзнуте коцке лубенице са мало сока од лимете и једном порцијом лимунаде без шећера. То је таква летња посластица.

Сок од лубенице

Сок од лубенице, опет са мало лимете, невероватно расхлађује током врелог летњег дана. Такође се добро слаже са другим соковима ако волите мешана пића од сокова.

Које су предности ако се лубеница једе сваки дан?
Лубеница можда није воће које има највише хранљивих састојака, али има неке велике нутритивне предности. Уопштено говорећи, можете да кажете колико је воће и поврће богато хранљивим материјама тако што гледате њихову боју. Црвена нијанса лубенице указује на њен висок садржај ликопена, природног каротеноида. Што је боја дубља и тамнија, то је већи нутритивни садржај.

Пре свега, лубеница се састоји од 92 одсто воде, што је чини веома хидратантном. Због тога се често препоручује деци која су избирљива у јелу или старијим људима који забораве да пију воду. Лубеница је богата ликопеном, витаминима А и Ц, калијумом, магнезијумом и антиоксидансима који спречавају упале. Поред тога, лубеница садржи више ликопена него било које друго свеже воће или поврће. Ликопен је моћан антиоксиданс за који се показало да смањује ризик од настанка одређених карцинома, срчаних болести и проблема са видом.

Међутим, као што нутрициониста Пловман примећује, једење великих количина лубенице може да има неке негативне стране, као што је чешће мокрење. Осим тога, лубеница садржи много шећера, па је вреди јести уз оброк са протеинима и мастима, што ће смањити утицај на ниво шећера у крви.

Шта се променило након недељу дана?
Шарлот Хилтон Андерсен је приметила да је боље хидрирана. То је ефекат који можемо скоро одмах да приметимо. Нажалост, друге предности не могу да се виде "голим оком". Ипак, редовно једење лубенице може да смањи ризик од срчаних болести и смањи упале у телу. Плод садржи и супстанце које дугорочно смањују ризик. Због тога је одлично не прескочити лубеницу током сезоне.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas