Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли ЛУБЕНИЦА гоји? Ево колико има КАЛОРИЈА НА 100 ГРАМА

Лубеница је омиљено летње освежење, позната по свом сочном укусу и способности да хидрира организам током врелих дана. Међутим, једно питање често долази на ум онима који пазе на своју линију, а то је: да ли лубеница гоји?

1723809921_shutterstock_2466641425.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Лубеница је богата водом, чак 90 одсто њеног састава чини вода, што је чини нискокалоричним воћем.

У 100 грама лубенице налази се око 30 калорија, што је релативно мало у поређењу са другим воћем. Због високог садржаја воде, лубеница је природни диуретик, што значи да помаже у елиминацији вишка течности из организма, смањујући надутост.

Иако лубеница садржи природне шећере, првенствено фруктозу, њен гликемијски индекс је релативно висок, што значи да може брзо подићи ниво шећера у крви. Међутим, због ниског калоријског садржаја, потребно је појести већу количину лубенице да би се унело значајно више калорија, што није често случај.

Важно је напоменути да конзумација лубенице умерено неће довести до повећања телесне тежине. Напротив, због високог садржаја воде и влакана, она може помоћи у осећају ситости, смањујући потребу за уносом висококалоричних грицкалица. Осим тога, лубеница је богата витаминима А и Ц, као и антиоксидансима попут ликопена, који помажу у заштити од оксидативног стреса и одржавању здравља коже.

Тако да, слободно можемо рећи да лубеница не гоји, под условом да се конзумира у умереним количинама и као део уравнотежене исхране. Кључ је у умерености!

Важно је нагласити и да су експерименти као што је дијета са лубеницом прилично велика глупост, која може нанети доста штете. Избегавајте такве квази дијете, шта год да чујете о њима на друштвеним мрежама.

Лубеницу, током сезоне, слободно узимајте онолико колико пожелите.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas