Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АКО ПОЈЕДЕТЕ ТРУЛУ ЛУБЕНИЦУ ДЕСИЋЕ СЕ ОВО: Ако видите ово на дну посуде, бацајте је одмах

Треба бити опрезан са лубеницом, чак и ако је стајала у фрижидеру.

1721374741_shutterstock_2478649489.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Лубеница може да остане свежа чак пуне две недеље уколико је ставимо целу у фрижидер. Међутим, мало ко има места да је држи тако неначету, већ је скоро сви бар преполовимо, један део се поједе истог дана, а други вратимо у фрижидер.

 

Кад је исечемо, најбоље је да лубеницу чувамо у посуди која се херметички затвара, а идеална температура је 4Ц степена. Тада лубеница може да очува свежину између три и пет дана.

Како да препознате бајату лубеницу?
Кад је купујете, бирајте ону на којој се још види свежа петељка ако успете да такву нађете. Пазите да на кори нема видљивих оштећења ни тамних флека.

Ако је лубеница исечена и стоји у фрижидеру, сваки пут проверите да ли је свежа пре него што је сервирате. "Месо" лубенице треба да буде чврсто и хрскаво. Обратите пажњу на дно посуде у којој је стајала - уколико приметите да је сок постао слузаве конзистенције, та лубеница више није за јело.

Да проверите свежину, пажљиво омиришите парчиће лубенице. Ако је свежа, она има пријатан, благ и слаткаст мирис. Ако мирише киселкасто, непријатно, најбоље је да је баците.

Ако и даље нисте сигурни, можете да окусите парченце. Ако је киселкасто или осећате непријатан укус у устима кад лубеницу прогутате, није више за јело.

Да ли сте покварили стомак бајатом лубеницом?
Ако сте се преварили и јели лубеницу која је ипак била бајата, ово су симптоми да сте покварили стомак:

грчеви и болови у стомаку
дијареја - честа, мека или водена столица
мучнина и повраћање
температура - повишена телесна температура, појачано знојење, дрхтавица
главобоља
слабост.
Симптоми су најчешће изазвани бактеријама које се развијају на поквареној храни, а то могу бити салмонела, ешерихија коли или листерија. Уколико су тегобе изузетно јаке, потражите помоћ лекара. Прочитајте и како да изаберете слатку лубеницу.

Лепа и срећна 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas