И лубеница има рок трајања
Лубеница је једно од најомиљенијих летњих воц́ки јер нас, поред освежавајуц́ег укуса, дуго држи ситим.
Међутим, ако нисте део... велике породице, тешко да је сами можете брзо појести, а то значи да постоје веће шансе да се брже поквари. За разлику од другог воц́а, тешко је на први поглед рец́и када лубеница више није добра.
3 знака који би требало да вас спрече да конзумирате лубеницу:
Мирис: Мирис лубенице је сладак и ароматичан. Кад се лубеница "поквари", ове слаткоц́е више нема. Уместо тога, може да мирише на покварену храну.
Осец́ај: Текстура развија благо клизав сјај на додир. Ако не можете да осетите текстуру пулпе лубенице каква је била када је први пут исечена, то може бити знак да се покварила.
Укус: Парче лубенице које изгледа лепо, али вам на језику делује кисело или „газирано“, најбоље је да баците.
Лубеницу треба јести у року од неколико дана и не чувајте је дуже од недељу дана у фрижидеру. Пошто је лубеница сачињена од 92% воде, када је исечете и чувате у фрижидеру, сок почиње да цури. Добар начин је да процедите овај сок у чашу и уживате у њему јер је сок од лубенице укусан и здрав!
Вреди напоменути да чување лубенице на начин да је њени сокови не покваре, много помаже у њеном очувању. Међутим, најбоље је да уживате у исеченој лубеници у року од 3-4 дана. Не морате да ризикујете да поједете лубеницу ако имате и најмању сумњу да је покварена. Када сте у недоумици, баците је да бисте избегли тровање храном. Једноставно, купите свежу и мирисну и уживајте у њеном укусу.
(Yумама)
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ