Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трикови за препознавање најбоље лубенице и диње! Треба вам само неколико секунди

Један од начина да улепшамо себи врели, летњи дан јесте да се засладимо охлађеним сезонским воћем, лубеницом или дињом. Али, како је понуда велика, проблем је да ли ћемо изабрати добре комаде.

1722512622_c83d5ac6d509c527ab2b923631d082d0f7307717.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Ево неколико трикова уз чију ћете помоћ моћи да одаберете зреле и сочне диње и лубенице. Довољно вам је свега неколико секунди, пажљив поглед и добро чуло мириса

Мирис открива праву дињу

Приликом куповине диње требало би да избегавате оне које имају видљиве зелене линије јер то значи да је убрана прерано.

Боље је да узмете ону која има једнолику нијансу беж боје.
Добро погледајте петељку. Ако око петељке постоје капљице воде, то је сигуран знак да је диња убрана прерано. Код зреле диње петељка лако отпада, а на њеном месту остаје мало удубљење.

Кад бирате дињу, куцните зглобом савијеног прста о њу. Ако вам се чини да чујете шупљи звук, то је знак да је диња у идеалном стању.

Ако осетите слаткасти мирис кад помиришете њену кору, купите је, али ако га нема, то је показатељ да је презрела.

Избегавајте и оне које имају мекане делове, тамна оштећења или пукотине.

Велике лубенице не гарантују сласт

Кад купујете лубеницу, прво погледајте има ли лубеница жуту мрљу на свом дну. То је место на ком је лежала у башти. Ако приметите да на том делу постоје линије које као да образују паукову мрежу, знаћете да су лубеницу опрашивале пчеле неколико пута током фазе сазревања, а већи број опрашивања утиче на слаткоћу лубенице.

Пре самог бирања узмите у обзир и величину лубенице. Није добра ни премала ни превелика. Док се она премала очито још није развила до свог пуног потенцијала, посебно велике лубенице могу да буду претерано воденасте и безукусне. Зато су оне средње величине најбоље.

Што се тиче свежине, погледајте петељку лубенице. Ако је она завијена попут репића, то је знак да је свежа и убрана на време. С друге стране, потпуно равна петељка знак је прераног брања лубенице.

Савршено зрела лубеница је тамнозелена и мат боје. Ако се превише сјаји, велика је шанса да ће бити мање слатка.

(Информер)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas