Производ који је пуно комплекснији него што се чини.
Можда мислите да знате баш све о маслиновом уљу, али овај укусан, здрав и храњив производ пуно је комплекснији него што се чини. Ако желите да будете сигурни да једете најбоље и да га користите на прави начин доносимо вам седам најчешћих погрешних чињеница које би сви требало да знају.
1. Маслиново уље из продавнице је увек свеже
Иако је добро ускладиштено, маслиново уље из увоза које проналазимо у продавницама и маркетима често је старо и до три године. Али, за разлику од вина, за маслиново уље не важи правило што је старије то је боље. Замислите га као исцеђени сок из маслине који је боље потрошити док је свеж. Ако желите да будете сигурни шта једете, купујте уље које има назначену годину бербе.
Прочитајте још: Храна коју треба да комбинујете због бољих нутритивних вредности
2. Квалитетно маслиново уље чувајте за салате, а јефтиније користите за кување
Потпуно погрешно. Што је уље квалитетније и свежије то боље подноси високу температуру. Исто тако, кувањем се не губи на квалитету, а храна ће бити далеко укуснија и тиме и здравије припремљена.
3. Маслиново уље треба чувати само у стакленој боци
Ова теза је само делимично тачна. Чување уља у стакленој боци је добро, али она мора да буде од тамног стакла јер уље реагује на светло које му мења структуру и тиме губи на квалитету. Али, лимена амбалажа једнако је ефикасна.
Прочитајте још: ГЕНЕТСКИ модификовано воће је лепо обележено ОВИМ БРОЈЕМ
4. Маслиново уље држите на радној површини, да вам је увек надохват руке
Још једна врло честа грешка. Маслиново уље је најбоље чувати у кухињском ормарићу. Разлог је тај што светлост никако не погодује овој намирници. Оно мења структуру уља и тиме оно губи на квалитету.
5. На маслиновом уљу се не сме пржити храна
Још једна погрешна информација. Истраживање је показало како квалитетно уље не мења структуру и до 200 степени Целзијуса, што значи да на њему слободно можете пржити свеже намирнице. Маслиново уље се код излагања високим температурама понаша далеко боље од свих осталих уља из домаћинства, с обзиром на висок садржај олеинске киселине. Имајте на уму да се то не односи на пржење хране.
Прочитајте још: Научите да направите ОРГАНСКИ МАСЛАЦ за само 5 минута
6. Маслиново уље нема пуно калорија
Погрешно! Иако је врло здраво и храњиво, и маслиново уље је уље. Оно садржи велику количину калорија али, за разлику од биљног уља или масти, има низак ниво холестерола (лоших масноћа). Исто тако, оно је снажан антиоксиданс високе храњиве вредности на којем ће вам тело бити захвално.
7. Добро маслиново уље има фантастичан благи укус
Иако ће се љубитељи уља с тиме одмах сложити, требало би да знате како је чисто, квалитетно и свеже маслиново уље заправо врло интензивно и оштро. Краси га горак укус који лагано "пали" језик што можда неће одговарати свима, посебно ако сте навикли на куповна рафинирана уља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ