Углавном пржимо на сунцокретовом уљу, али шта кажу стручњаци, која уља су најбоља?
Без обзира на то да ли сте Гордон Ремзи или су ваше кулинарске вештине ограничене на оне једноставне Тикток рецепте, постоји један састојак који сви кувари, професионалци или почетници, треба пажљиво да изаберу: уље за кување.
Иако је лако мислити да можете узети било које уље, врста уља коју одаберете одређује са колико топлоте можете да кувате и утиче на арому и исход ваших оброка.
Како одабрати најбоље уље за кување зависиц́е од неколико различитих фактора. А да све то разбијемо, обратили смо се стручњацима који су говорили за амерички ,,Вог". Пери Халперин, координаторка клиничке исхране и Енџи Аш регистрована дијететичарка у Центру, поделиле су све што знају о овом битном састојку. У наставку погледајте шта су имали да кажу за најбоља уља за кување.
Најбоља уља за кување
Најбоља уља за кување, каже Халперин, су она која су незасиц́ена (садрже здраве масти) и имају високе тачке дима које могу издржати високу топлоту. Тачке дима, за оне који не знају, су температуре на којима се уља више не сматрају стабилним. Када уље пређе ту тачку, она каже да може да почне да оксидира и ослобађа слободне радикале, што може изазвати штетне здравствене ефекте, чак и болест. Такође ц́е ослободити супстанцу звану акролеин, која има непријатан укус и може бити опасна за ваша плуц́а.
И она и Аш препоручују коришц́ење маслиновог, авокада и сусамовог уља (за које Аш каже да додаје много бољи укус јелима) за кување оброка. Ево неколико разлога зашто се ова три сматрају златним стандардом кувања:
Маслиново уље
Халперин каже да је један од главних разлога зашто воли да кува са маслиновим уљем његова тачка дима; има тачку дима од приближно 176 степени, за коју каже да је уобичајена температура кувања, што га чини сигурним и идеалним избором за вец́ину оброка и печених производа.
Маслиново уље је такође једно од најздравијих уља за кување. Богат је антиоксидансима, као што су феноли и витамин Е, за који Аш каже да је користан за наше целокупно здравље. Такође садржи здрава једињења која се могу борити против здравствених стања као што су метаболички синдром и дијабетес типа 2.
Уље авокада
Са тачком дима од приближно 271 степен, уље авокада би требало да буде ваш избор ако тражите нешто здраво што може да издржи и веома високе температуре током кувања. Халперин такође воли уље авокада због многих здравствених предности. Садржи олеинску киселину, а студије су показале да може заштитити од метаболичког синдрома и смањити ниво холестерола, што може смањити ризик од срчаних обољења. Аш додаје да је такође богат антиоксидансима, витамином Е и мононезасиц́еним мастима.
Сусамово уље Сусамово уље има средњу до високу тачку дима од око 210 степени и такође садржи богате антиоксиданте. Халперин објашњава да ови антиоксиданси, као што су сезамол и сесаминол, могу помоц́и у стабилизацији шец́ера у крви и садржати неуропротективне предности.
Уз одабир оваквих уља, стручњаци вам могу гарантовати здрав и укусан оброк, који ће бити у стању да учини трпезу укуснијом и госте задовољнијим.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ