А да ли знате да постоје и оне намирнице које немају рок трајања? Ево о којим производима је реч.
Мед
Мед се често назива "божјим леком" и има бројне здравствене корисити. Мед има неограничен рок трајања, а премда може променити боју или ће се кристализовати, и даље ће бити добар за јело. Ако се мед кристализује, једноставно ставите отворену теглу у топлу воду и мешајте га док се кристали не растопе.
Јабуково сирће
Према "Еат Бy Дате", бело сирће, балзамико сирће, сирће од малине, пиринчано винско сирће и црвено винско сирће такође немају рок трајања. "Због своје киселе природе, сирће је самоодрживо и не треба му хлађење", према писању "Тхе Винегар Институте". Због тога можете користити и сирће које ће вам помоћи да се остала храна не поквари.
Можете купити већу количину без страха да ће се покварити јер може да траје вечно. Осим што га можете користити за додавање разним салатама, одличан је и као средство за чишћење.
Прочитајте још: Трик који ће вас одушевити: Ољуштите и исеците бели лук за ДЕСЕТ секунди у само два потеза (ВИДЕО)
Кукурузни скроб (густин)
Он дефинитивно заслужује место на листи бесмртних намирница. Уколико га правилно складиштите и чувате на сувом и хладном месту можете га користити заиста дуго. Скроб може да се поквари уколико дође у додир са ваздухом. Тада се стварају кристали и грудве. То указује да можда више није добар за употребу.
Со
Чисти натријум хлорид постоји већ неколико милијарди година, па не чуди што траје вечно. Да и не спомињемо, со се често користи за заштиту хране од буђи и бактерија. Она им помаже да дуже задрже свежину и остану безбедне за употребу.
Морска или камена со се не може покварити, она заувек остаје свежа.
Пасуљ
Суви пасуљ такође може да траје заувек. Ипак, уколико стоји неколико година биће вам потребно више времена да га скувате. Зато пре него што га ставите на шпорет, потопите га у воду. Уколико зрна не набубре, можда је боље да га ипак замените новим. Он ни тада није покварен, али неће се лако скувати и самим тим ће изгубити на укусу. Ипак, у њему су и даље сачуване све нутритивне вредности, пише 24сата.хр.
Шећер
Слично као и со, шећер може трајати вечно ако се чува даље од влаге и извора топлине. Код шећера није проблем одржати га свежим, него спречити да не постане тврд. Шећер се неће никада покварити јер не подржава развој бактерија. Једина ствар на коју треба да обратите пажњу, осим влаге јесу и инсекти.
Прочитајте још: Како да пржена храна постане здравија? Ових неколико трикова ће вам помоћи да имате здрав оброк
Жестока пића
Не морате да журите да довршите ону боцу жестоког пића– добро затворена и на хладном месту флаша жестине може да траје колико год је потребно. Временом пића могу незнатно да промене арому, али то вероватно нећете ни осетити.
Екстракт ваниле
Будући да чисти екстракт ваниле садржи алкохол, он помаже продужењу рока трајања. Чисти екстракт ваниле заувек ће остати свеж, али припазите да ли се сигурно ради о правом екстракту ваниле, јер вештачки има рок. Због тога је можда ипак боље да се одлучите за праву и мало скупљу варијанту.
Пиринач
Чак и ако је кутија већ пуна прашине, пиринач унутра увек је једнако добар као и кад је купљен. То важи за све типове осим за смеђи пиринач која је због већег удела уља склонији кварењу. Једино на шта морате пазити код складиштења пиринач је да га чуваш од инсеката.
Соја сос
Соја сос је још једна намирница за коју не морате да бринете да ће јој истећи рок трајања. Кад извучете ону стару флашицу из фрижидера, не морате је бацити, она још увек вреди.