Узрок великог броја заразних болести управо је храна која је лоше третирана у процесу обраде, или је веома подложна кварењу док је у сировом стању.
Ево на које прехрамбене производе посебно треба обратити пажњу.
Стручњак за сигурност хране Бил Марлер набројао прехрамбене производе који су најподложнији заразама и кварењу.
Прочитајте још: СОС ПЛАН: Испумпајте стомак за 24 сата
Унапред исецкано воће и поврће
Сечење и паковање је "савршен начин за размножавање исеката", каже Марлер. Што више људи дира храну пре вас, већа је могућност заразе.
Кишница и вода из река и језера
- Све оно од чега се можете разболети налази се у нефилтрираној води - тврди Марлер. Непрочишћена вода готово увек садржи животињске фекалије од којих врло лако можете зарадити пробавне сметње, али и опасније болести. Таква вода шири ешерихију коли и хепатитис А, које могу имати и смртоносне последице.
Прочитајте још: ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ: Поморанџа и јаја и 15 килограма мање
Необрађено брашно
Већина људи сматра да је обично брашно безопасно, али заправо је велики преносник бактерија. Сирово, необрађено брашно узорковало је инфекцију Е. Цоли у 24 америчке државе. Марлер каже да већина људи сматра како је највећи проблем у сировом тесту необрађено јаје, али заправо је и необрађено брашно. Највећи проблем је што га чак не морате ни појести, сирово брашно може вас заразити и ако након његове употребе не оперете руке.
Сирово месо
Марлер тврди како се месо треба термички обрадити на температури већој од 160 степени како би се убиле све бактерије.
Сирова јаја
Досадашње епидемије салмонеле су нас углавном научиле да се јаја увек морају обрадити па тек онда конзумирати. Исто препоручује и Марлер.
Прочитајте још: Не волите чај, направите СОК: Рецепт за мало другачију НАНУ
Непастеризовано млеко и сок
Слично као с конзумирањем воде из језера или кишница, у задње време се људима саветује да пију што више непастеризованих пића јер тако наводно у организам уносе више нутритивних вредности.
- Нема никаквог смисла пити пиће које у себи може имати бактерије, вирусе и паразите, ако се то све може избећи једноставним процесом пастеризације - тврди Марлер.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ