Да бисте уклонили што више штетних материја, придржавајте се ових савета
Данас је врло тешко наћи поврће и воће које није третирано разним пестицидима, фунгицидима и инсектицидима како би било отпорније, веће, лепшег изгледа, дужег трајања.
За разлику од банане или чак агрума, боровнице немају кору која би их заштитила. Потпуно су изложене опасностима узгоја, бербе, отпреме и складиштења.
- Препоручујемо прање бобичастог воћа како бисте уклонили све нечистоће, бактерије или остатке који се могу налазити на површини бобица од узгоја, бербе и руковања који су повезани с довожењем овог воћа с фарме на стол - каже Мередитх Мелендез, агенткиња за пољопривреду и природне ресурсе.
Мелендез каже да без обзира на то да ли су боровнице органске, с пијаце, купљене у продавници или од комшије, увек их треба прати на исти начин.
Боровнице (и друге производе) не треба прати чим се донесу кући. Треба их опрати непосредно пре јела. Међутим, када боровнице донесете кући, прегледајте их и баците све бобице које су труле.
- То се ради како би се спречило ширење трулежа на остале бобице. Ако не намеравате одмах да их једете, ставите их у фрижидер. Препоручујемо прање производа непосредно пре јела, јер ако их оперете и ставите у фрижидер то им може скратити рок трајања због повећаног нивоа влаге - објашњава Мелендез.
Прање боровница
- Бобичасто воће треба нежно опрати под хладном водом, лагано мешајући ручно бобице како би вода могла да протече са свих страна. Ако користите цедиљку, премештајте бобице рукама онолико дуго колико је потребно да их потпуно оперете - додаје она.
Након што сте добро опрали бобице, осушите их крпом или папирним убрусом. Онда су спремне за јело, пише Реал Симпле.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ