Црни лук неизоставни је део бројних јела
Црни лук, баш као и бели, богат је корисним супстанцама које утичу на симптоме прехладе и имунитет. Али, те супстанце су осетљиве на топлоту и постоји тачна мера преко које ову намирницу не смете термички да обрађујете, што вреди и за кисели купус.
Лук садржи флавоноид кверцетин који се активира топлотом, што значи да је добро попржити или испећи лук. Ипак, нутриционисти упозоравају да тај процес не би требао да траје дуже од пет минута. Након тог тренутка, термичка обрада почиње да уништава ову супсатнцу.
Дакле, ако желите да извучете максимум из лука кратко га попржите. Користите ли га у јелима која се дуго кувају, попут супа, варива или разних јела с месом, знајте да из њега нећете добити максималну могућу количину здравих састојака.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ