Једна ствар коју многи од нас не чувају на прави начин је лук
Колико пута вам се догодило да сте у току припреме јела отворили фрижидер или оставу, и открили да је храна коју сте купили пре само неколико дана већ почела да се квари? Ово је велики проблем са свежим воћем и поврћем, али постоје кораци које можете предузети како би ваши производи били дуже свежи – уз помоћ правилног чувања, преноси Миррор.
А, једна ствар коју многи од нас не чувају на прави начин је лук. Стручњаци за храну тврде, да је лук потребно складиштити на хладном, тамном и сувом месту како би дуже остао свеж, а постоји чак и одређено поврће с којим се никада не би требало да буде у близини, јер би оно могло да подстакне још брже кварење.
Влага и светлост су ствари које лук не може да поднесе, јер доводе до плесни и клијања, па га треба чувати у сувој, добро прозраченој корпи, канти или великој посуди. Требало би да их држите подаље од сунчеве светлости, али такође их не би требало држати на ниским температурама, зато је најбоље да их ставите у тамни ормарић, преноси Вечерњи лист.
И, никада не бисте требало да складиштите лук с кромпиром. Куварица Сара Џампел објаснила је:
'‘Ја своје држим у ормарићу са свим својим посудама за печење, али у будућности желим да купим сандуке и однесем их у гаражу или подрум. Такође желите да будете сигурни да су одвојен од кромпира – који су склони да покваре лук ако се држе у близини'’.
Ако лук који купујете долази у пластичној кеси, треба је бацити чим дођете кући из супермаркета јер пластика може брзо покварити лук због недостатка циркулације ваздуха и повећања влаге. Такође, лук можете држати у папирнатој или мрежастој врећици, јер ће обе омогућити бољи проток ваздуха и помоћи у одржавању ниског степена влаге. Ако се чува на правој температури и под правим условима, лук може трајати дуго времена. Лук чуван између -1⁰Ц и 10 ⁰Ц може бити добар до годину дана. На вишим температурама издржаће неколико недеља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ