Једна од најздравијих и најјефтинијих намирница биће нам доступна целе јесени, а изванредан је додатак сваком ручку.
Црвени лук смањује висок холестерол, флавоноидна једињења – иста једињења која дају луку њихову упечатљиву пигментацију – смањују липопротеин ниске густине (ЛДЛ) или „лош“ холестерол код гојазних људи који су у ризику од срчаних болести, пише Даилy Рецорд.
Црвени лук се користи и у народној медицини, а многи верују да у његова исцељујућа својства. У неким деловима света маринирани лук се стандардно спрема и саставни је део трпезе. Сада када смо открили колико је лако и јефтино припремити га, препоручујемо и вама да то урадите.
Састојци:
3 танко сечена црвена лука
300 мл белог винског сирћета
мала шољица воде
1 кашика шећера
1 кашичица морске соли
2, 3 листа ловоровог листа
8 зрна црног бибера
Припрема:
Припремите две стаклене тегле средње величине. У сваку од њих ставите по зрно или два црног бибера. Исеците црвени лук на полумесеце и распоредите га у тегле. У шерпи загрејте сирће, воду, шећер и со. Мешајте док се шећер и со не отопе, отприлике око 1 минут. Оставите добијену течност да се охлади, па је прелијте преко црвеног лука. Додајте и ловоров лист. Тегле са луком оставите да се охладе на собној температури, а затим их ставите у фрижидер.
Кисели лук биће спреман за јело након што омекша и поприми јарко ружичасту боју. Уколико је лук танко сечен, потребно је да одстоји око 1 сат, а уколико је дебље сечен, потребно је да одстоји преко ноћи.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ