Ево у чему је цака...
Сигурно сте приметили да у продавницама постоје црвене, жуте и зелене паприке. Али колико вас је приметило да се њихове цене увек разликују, понекад чак и у великој мери? Разлог није у различитој сорти, већ је овде реч у једној те истој - бабури.
Савршене су за пуњене паприке или салату, али основна разлика како у цени тако и у квалитету налази се у стадијуму зрелости. Наиме, зелене су убране прве, жуте су добиле још мало времена за дозревање, а црвене су потпуно зреле. Због тога им се и укус разликује па се зелене обично свежије,с очније и благо горке, док, док су црвене доста слађе у односу на остале.
Разлика у дужини дозревања утиче и на нутритивни састав: црвене су двоструко богатије витаминима од зелених те имају скоро девет пута више бета-каротена. Баш је различити начин узгоја разлог различите цене. Зелене паприке за разлику од осалих имају зантно нижу цену јер се најраније беру, жуте су нешто скупље, а црвене, јер је у њихов узгој утрошено највише рада, воде и осталих фактора, су по правилу најскупље.
Иначе, бабура се највише користи због витамина Ц кога има до четири пута више него поморанџа.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ