Овај традиционални слаткиш са кајсијама симболизује долазак лета и доноси срећу и благостање у породицу. Сматра се да припрема овог колача на Ивањдан доноси здравље, хармонију и срећу у дом.
Ивањдански колач прави се за прославу Ивањдана, празника који се слави 7. јула и посвећен је рођењу Светог Јована Крститеља.
У многим селима, овај слаткиш са кајсијама припрема се како би се обележио долазак лета и донела срећа и благостање у породицу. Верује се да припрема овог колача на Ивањдан доноси срећу, здравље и хармонију у дом.
Састојци:
10 зрелих, али чврстих кајсија
4 кашике вињака или коњака
50 г млевених бадема (можете пробати и верзију са кокосом)
50 г шећера
50 г путера
2 беланцета
2 кашике ванилин шећера
2 кашике брашна
Мало прашка за пециво
Припрема:
Помешајте шећер и коњак/вињак, додајте растопљени или омекшали путер, а затим и млевене бадеме или кокос, тако да маса буде густа и сипкава.
Кајсије добро оперите, преполовите и извадите коштице. Поређајте их на плех обложен папиром за печење и напуните филом, тако да на свакој полутки буде мала купица фила.
Ставите кајсије у рерну загрејану на 180°Ц и пеците око 10 минута.
Док се кајсије пеку, беланца умутите у чврст снег па додајте ванилин шећер. Лагано умешајте брашно помешано са прашком за пециво.
Након 10 минута печења, извадите кајсије из рерне. На сваку полутку ставите мало теста од беланаца користећи шприц или кашичицу. Вратите у рерну и пеците још 10-15 минута.
Колач можете послужити топао или хладан.
Пријатно!
(Информер)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ