Ovaj tradicionalni slatkiš sa kajsijama simbolizuje dolazak leta i donosi sreću i blagostanje u porodicu. Smatra se da priprema ovog kolača na Ivanjdan donosi zdravlje, harmoniju i sreću u dom.
Ivanjdanski kolač pravi se za proslavu Ivanjdana, praznika koji se slavi 7. jula i posvećen je rođenju Svetog Jovana Krstitelja.
U mnogim selima, ovaj slatkiš sa kajsijama priprema se kako bi se obeležio dolazak leta i donela sreća i blagostanje u porodicu. Veruje se da priprema ovog kolača na Ivanjdan donosi sreću, zdravlje i harmoniju u dom.
Sastojci:
10 zrelih, ali čvrstih kajsija
4 kašike vinjaka ili konjaka
50 g mlevenih badema (možete probati i verziju sa kokosom)
50 g šećera
50 g putera
2 belanceta
2 kašike vanilin šećera
2 kašike brašna
Malo praška za pecivo
Priprema:
Pomešajte šećer i konjak/vinjak, dodajte rastopljeni ili omekšali puter, a zatim i mlevene bademe ili kokos, tako da masa bude gusta i sipkava.
Kajsije dobro operite, prepolovite i izvadite koštice. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i napunite filom, tako da na svakoj polutki bude mala kupica fila.
Stavite kajsije u rernu zagrejanu na 180°C i pecite oko 10 minuta.
Dok se kajsije peku, belanca umutite u čvrst sneg pa dodajte vanilin šećer. Lagano umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Nakon 10 minuta pečenja, izvadite kajsije iz rerne. Na svaku polutku stavite malo testa od belanaca koristeći špric ili kašičicu. Vratite u rernu i pecite još 10-15 minuta.
Kolač možete poslužiti topao ili hladan.
Prijatno!
(Informer)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU