Боље кифлице од ових нисте пробали, а могу бити и посне и мрсне!
![1712402902_shutterstock_1909426000.jpg](/cache/images/3/9/c/6/0/39c60844161365d5af6bc653516ecb40bcde8db4.jpg)
За кифлице без млека и јаја свако ко је пробао рекао је да су најукусније! Уколико путер замените маргарином - постају неодољива посна грицкалица. Идеално се слажу уз свако јело, а успевају, чак, и неискусним домаћицама.
Састојци:
1 кг меког брашна тип 400,
500 мл воде,
1 коцка (50г) свезег квасца,
3 пуне кашике шећера,
1 кашика соли,
100 мл уља.
За премазивање:
мајонез (посни или обичан)
и сусам за посипање
За преливање:
250 г путера или маргарина
Припрема:
У 500 мл топле воде растворити коцку квасца са 1 кашиком шећера. Просејано брашно сипати у ванглу, додати 2 кашике шећера, 1 кашику соли, воду са квасцем и 100 мл уља.
Умесити лагано, уз евентуално додавање још мало брашна, да тесто буде глатко, мекано и да се не лепи. Све се ради одмах, ни квасац ни тесто не остављате да расте.
У зависности од тога коју величину кифлица желите, делите тесто на веће или мање лоптице. Развући оклагијом у облик елипсе, нанети фил по жељи (сир, шунку или за дане поста џем, мармеладу, орахе...) и рукама лагано уролати кифлицу.
Плех благо подмазати маргарином и ређати кифлице са размаком од бар 2 цм, јер доста нарасту док се пеку. Оставити да нарастају око 2 сата на топлом месту, па нарасле кифлице четкицом премазати мајонезом и посути сусамом.
Рерну угрејати на 220 степени и пећи да лепо порумене. Пазите да се не препеку.
Маргарин или путер отопите и угрејте у шерпици са поклопцем (прска, а треба да буде врело). Печене, топле кифлице одмах прелијте врућим маргарином, на сваку кифлицу по кашику, две и оставите да се охлади.
Стилл
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ