Ove kiflice mogu da se jedu za doručak, kao slatkiš, ali i da se zamrznu za drugi put.
Potrebno je:
- 20 g svežeg kvasca
- 2,5 dl toplog mleka
- 1/2 kg mekog brašna
- 2 jajeta
- 125 g maslaca
- kašičica soli
- 6 kašika šećera
- 2 kašike tople vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 12 zrelih šljiva
- malo ruma
Pročitajte još: Tart od šljiva kakav ste videli samo na TV: Probajte, lako se pravi! (RECEPT)
Priprema:
Pomešajte jednu kašiku brašna i isto toliko šećera sa kvascem i malo mlakog mleka, pa ostavite 15 minuta da nadođe. U dublju posudu stavite brašno, maslac sobne temperature, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, so i jaja. Dodajte nadošli kvasac, dve kašike tople vode i umesite testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Testo pokrijte i ostavite 35-40 minuta da naraste.
U međuvremenu očistite šljive, prepolovite ih i pospite sa dve kašike šećera i kesicom vanilin šećera. Zatim ih poprskajte sa malo ruma. Naraslo testo podelite na pola, svaku polovinu rastanjite oklagijom i nožem izrežite 12 trouglova. Na svaki stavite po jednu polovinu šljive, pa zarolajte kao što se rolaju kroasani.
Pročitajte još: Ručak koji se NE KUVA: Ruska supa okroška (RECEPT)
Kiflice poređajte u pleh, svaku premažite maslacem rastopljenim sa kašikom toplog mleka. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta ili dok lepo ne porumene. Tople kifilice pospite kristal šećerom ili onim u prahu.