Турска кафа сматра се омиљеним напитком. Процес припреме веома утиче на њен укус и на ужитак, те је веома важно испоштовати цео поступак
Напитак који је незаобилазни део како јутарње тако и дневне рутине већине људи, јесте кафа. Постоји безброј врста као што су еспресо, макијато, капућино, нес.
Прочитајте још: Рецепт за ПИХТИЈЕ са ЈУГА СРБИЈЕ: Традиционални српски деликатес
Ипак, најактуелнија, а могло би се рећи и омиљена јесте турска или домаћа кафа. Постоје разни начини за припрему турке кафе, од којих у великој мери зависи и њен укус.
Када је реч о оригиналној рецептури припреме ове кафе, постоји посебан процес који треба испоштовати да би се добио прави ужитак током испијања. Према том рецепту кафа се припрема у џезвама карактеристичног облика чији је доњи део шири од горњег.
Оригинална џезва израђена је од бакра, док јој је унутрашњост калаисана.
Састојци за две шољице кафе:
10 г (две пуне кашичице) ситно млевене кафе
2 дл воде
шећер (по жељи)
Припрема:
Џезву са водом ставити на ватру да проври, затим је склонити са ватре и додати шећер (уколико пијете са шећером). Након тога сипати две пуне кашичице кафе па промешати и вратити на ватру да поново проври. Када се пена подигне до врха џезве скинути је са ватре на кратко, па још једном вратити. Сипати неколико капи хладне воде, скинути са ватре и оставити око 30 секунди да се слегне.
Прочитајте још: Центар сваке славске трпезе: ПОСНА МИМОЗА САЛАТА
Сервирање кафе обавља се по принципу да се у сваку шољицу пре сипања стави по једна кашикица пене која се узима са врха џезве, а затим се равномерно у сваку долије остатак кафе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ