Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ТУРСКА" И "СРПСКА" КАФА НИСУ ИСТО: Кувар из 1967. године открива јасну разлику

Ако сте од оних који не могу да замисле дан без мириса кафе на столу, онда би требало да знате и коју кафу пијете ‒ турску или српску.

1726819738_370093_b22700b4e0a394ae883e6d871089187a8df8ab60_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

У великом "Савременом кувару" из 1967. године наведена је јасна разлика између "српске" и "турске" кафе, не само у служењу већ и у припреми.

"Српска кафа"

„Ставити у џезву воду и шећер и пустити да проври. За једну шољицу потребна је шољица и по воде, коцка шећера и кашичица млевене кафе. Кад вода проври, одлити мало у шољицу или друго лонче, закувати кафу, па вратити џезву на ватру да кафа направи кључ, односно, само да се подигне, ништа више. Усути одливену воду, оставити кафу минут-два да ‘стане’, а затим је разлити у шољице и служити.“

"Турска кафа"

„Ова кафа се највише пије у Босни, а справља се овако: ставити кафу у суву загрејану џезву и прелити је кључалом водом. Кафа не треба више да ври. Однос воде, кафе и шећера је исти као за српску кафу, само што се шећер не ставља у кафу већ се служи посебно. Готова турска кафа служи се у малим џезвама, за сваку особу посебно.“

Да је било нешто посебно у млиновима за кафу које је некада свака кућа имала и опојној ароми која се ширила потврђује и овај стари кувар у коме се наводи важност млевења кафе пре кувања.

„Да би кувана кафа била укусна, потребно је прво да зрна кафе буду лепо испржена, али не препржена. Друга важна ствар је да се кафа добро самеље непосредно пре кувања.

И треће, вода треба добро да проври, а затим кад се кафа скува, да направи још један кључ. Кафа се служи чим се скува, никад подгрејана. Талог не сме поново да се употреби.“

(хелломагазин)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas