Поред квалитетне кафе, важан је и начин припреме овог напитка.
Мало ко зна да за турску кафу на почетку припреме вода не треба да прокључа. Напротив, у џезви се вода загрева до тренутка пред врење, па се онда склања са рингле.
Део воде одлива се у шољицу, а у остатак џезве се додаје кафа. Идеална мера је по једна пунија кашичица за сваку шољицу кафе.
Прочитајте још: Одлучили сте да НАГЛО престанете да пијете КАФУ? Ево због чега то није добра идеја
Промешајте мешавину да нема грудвица, па вратите на ватру и кад нарасте кафа до ивице џезве, поново склоните са ватре и додајте воду коју сте на почетку одлили у шољицу. Потом опет вратите на врућу ринглу, и оставите да проври.
Склоните са шпорета, сачекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за служење!
Такође, никако не треба превише мешати кафу, јер мешање убија укус. Уколико волите слађу кафу, шећер додајте искљичиво у хладну воду, у џезви, а никако у готову кафу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ