У Турској се доручак сматра најважнијим оброком, коме посвећују много пажње
Има на свету много интересантних и лепих улица, али само је једна, ондосно читав кварт Кахвалти сокаги, где се налази много специјализованих ресторана, тзв.кахвалтици, који служе искључиво доручак, и то свакодневно- у периоду између 7-14 часова.Та улица и кварт се налазе у Истанбулу, на Бешикташу, а колики значај Турци придају првом и најважнијем оброку, сведочи количина хране која се сервира у великом броју ћаса.
Доручак се на труском каже ''кахвалти'', и у буквалном преводу значи ''пре кафе'', дакле- оно што се узима на празан стомак, пре испијања првог јутарњег ароматичног напитка.
Фото: Схуттерстоцк
Турски доручак је посебан ритуал који започиње испијањем црног чаја, који се најчешће служи у стакленим чашицама у облику лале.
Прочитајте још: Ђумбир јачи од прехладе: Идеалан напитак за зимске дане
Традиционални доручак се може поделити на 2 дела. Први се састоји од кришки исеченог парадајза и краставца, сервираних на тањиру, уз додатак першуна, црних и зелених маслина, или намаза од маслина, послужених у
малим чинијама. Овај део укључује и неколико врста сирева, качкаваља и путера. Потом следи тањир са сухомеснатим производима ( салама и говеђи суџук). Уз њих добијате кувано јаје, хлеб и пецива: ђеврек симит или мале погачице, које могу бити само од теста или пуњене сиром и маслинама.
Други део доручка чине слатке намирнице, и то најчешће: слатко од вишања, крем од чоколаде и мед са кајмаком, који се сервирају такође у малим шареним посудицама. Занимљиво је да се у Турској кајмак једе као додоатак уз мед, и по укусу се знатно разликује од нашег кајмака, будући да се у процесу његовог прављења не додаје со.
Фото: Схуттерстоцк
У наставку доручка, тзв.проширени доручак, добићете пржена јаја, по избору са суџуком или кавурмом, затим
уштипке- празне или пуњене сиром или пастрмом, као и менемен- традиционално јело које се служи искључиво за доручак. Реч је о кајгани са парадајзом, луком и паприком. Потом следи мухлама- јело слично нашој паленти, у коју се додају качкаваљ и маслац.
Занимљиво је да се доручак у Турској разликује од регије до регије, па се негде једе и бурек, који се разликује
од нашег јер није мастан. Постоје још и ''су буреги'', односно водени бурек, и цигара бурек ( бурек са сиром савијен у облику цигаре), као и газлеме- танке палачинке пуњене мрвљеним сиром, першуном и спанаћем. Турци, осим чаја, за доручак пију и ајран, који се од нашег јогурта разликује по томе што је разређенији, и садржи више соли.
И кад све ово натенане, у друштву драгих особа, поједете, тек онда наручујете кафу! Турска кафа је, због процеса припреме 2013.године увршћена на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.
Прочитајте још: Храна коју треба да ИЗБЕГАВАТЕ уколико имате проблем са ВАРЕЊЕМ: Постоје намирнице које успоравају овај процес
Турски доручак, дакле није само први и најважнији оброк у току дана, већ је и посебан облик турске културе, призор за гледање, кушање и уживање!
Менемен
Потребно од састојака: 2 паприке, 2 парадајза, главица црног лука, 2 јајета, мало уља, со и бибер. На мало уља пропржите ситно сецкан лук и паприку. Затим додајте ољуштен, нарезан парадајз. Зачините по укусу. Динстајте 5-6мин, и затим додајте јаја. Послужите топло сервирано, уз пециво и јогурт.
Мухлама
Мухлама или кујмак је традицонално турско јело, типично за подручје Карадениз (Црно море). Спрема се у ''сахану'', бакарном суду са две ручке. Кључ аутентичног укуса су домаћи сиреви из црноморске регије. Потребно је: 100г путера, 50г кукурузног брашна или фине паленте, 100мл вреле воде, 100мл млека, со по укусу, 120г качкаваља, 80г наренданог кефалогравиера сира, или пармезана, неколико капи маслиновог уља.
Припрема: Отопите половину путера у великој шерпи, на средњој ватри. Додајте кукурузно брашно и добро промешаје да се сједини. Постепено умешајте врућу воду, млеко и со. Мешајте око 5мин, док се смеса не згусне. Скините с ватре, додајте сиреве и мешајте док се не отопе и смеса не постане глатка. Додајте неколико капи маслиновог уља и мало соли.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ