Већина деце не воли боранију, али можда није била спремљена на прави начин.
Да би се од бораније направио укусан прилог ово поврће мора да буде свеже. Да ли је боранија млада проверава се лако: откине се врх и повуче, па ако се појави конац - боранија је стара.
Прочитаје још: Не знате шта ћете за ручак? Ево предлога - брзи ЗЕЛЕНИ РИЖОТО
Састојци:
- 1/2 килограма бораније
- 1 црни лук
- 1 црвена паприка
- 1 шаргарепа
- 1 парадајз
- чен белог лука
- кашика павлаке
- со, бибер
Припрема:
Боранија се опере и очисти тако што се исеку крајеви, затим пресече по дужини, па на три дела. Исече се црни лук на коцкице. Шаргарепа се очисти и исече на коцкице. Паприка се, такође, опере и очисти од семенки и исече на коцкице. Парадајз се ољушти исече на ситне комадиће.
Поврће се сецка на коцкице и динста заједно са боранијом.
Црни лук се издинста заједно са паприком и шаргарепом. Дода се ситно исецкан бели лук. Када све омекша, у шерпу се убаци боранија и поклопи. Боранија ће временом изгубити волумен и пустити воду, али је треба повремено промешати да не загори.
Када вода испари дода се исецкани парадајз, а онда се и зачини. Боранија се кува око пола сата, осим у случајевима када је стара.
Прочитајте још: Ако имате ЈАБУКУ и ЈАЈЕ, направите посластицу за ПЕТ минута! (ФОТО)
Укус бораније ће бити још бољи ако се, на крају, дода кашика павлаке. Може да се једе као прилог месу, али и уз салату. Овако спремљена боранија је укусна и хладна.