Većina dece ne voli boraniju, ali možda nije bila spremljena na pravi način.
Da bi se od boranije napravio ukusan prilog ovo povrće mora da bude sveže. Da li je boranija mlada proverava se lako: otkine se vrh i povuče, pa ako se pojavi konac - boranija je stara.
Pročitaje još: Ne znate šta ćete za ručak? Evo predloga - brzi ZELENI RIŽOTO
Sastojci:
- 1/2 kilograma boranije
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- čen belog luka
- kašika pavlake
- so, biber
Priprema:
Boranija se opere i očisti tako što se iseku krajevi, zatim preseče po dužini, pa na tri dela. Iseče se crni luk na kockice. Šargarepa se očisti i iseče na kockice. Paprika se, takođe, opere i očisti od semenki i iseče na kockice. Paradajz se oljušti iseče na sitne komadiće.
Povrće se secka na kockice i dinsta zajedno sa boranijom.
Crni luk se izdinsta zajedno sa paprikom i šargarepom. Doda se sitno iseckan beli luk. Kada sve omekša, u šerpu se ubaci boranija i poklopi. Boranija će vremenom izgubiti volumen i pustiti vodu, ali je treba povremeno promešati da ne zagori.
Kada voda ispari doda se iseckani paradajz, a onda se i začini. Boranija se kuva oko pola sata, osim u slučajevima kada je stara.
Pročitajte još: Ako imate JABUKU i JAJE, napravite poslasticu za PET minuta! (FOTO)
Ukus boranije će biti još bolji ako se, na kraju, doda kašika pavlake. Može da se jede kao prilog mesu, ali i uz salatu. Ovako spremljena boranija je ukusna i hladna.