Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СПЕЦИЈАЛИТЕТ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Тајни састојак овом јелу даје неодољив укус

Откријте рецепт за јело које Светогорци називају „сфунгато“ – монашки специјалитет припреман с пажњом, уз посебан додатак који му даје освежавајућу арому.

1743591665_Untitled.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У светогорским манастирима, где се вековима негује уметност припреме посних јела, једноставни састојци постају специјалитети богати укусима и духовним значењем.

На Светој гори, где се вековима негује манастирска кухиња, једноставни састојци претварају се у јела богата укусима и духовним значењем. Један од таквих рецепата је посни „сфунгато“ – специјалитет од леблебија, маслиновог уља и ароматичног зачинског биља, који се припрема с посебном пажњом и уздржањем. У манастирима, где храна није само пука потреба, већ и део духовног живота, оваква јела сведоче о мудрости монашке традиције и умећу спајања скромних намирница у савршен склад.

Састојци:

Куване леблебијe

Црни лук
Свеж першун
Интегрално или обично брашно (за везивање)
Екстра девичанско маслиново уље
(Опционално: мало соли, бибера или кумина – не рачунају се у пет основних састојака)

Oglas

Припрема:

Изгњечите куване леблебије у чинији виљушком или их самељите у млину. Маса треба да буде крупно пасирана, не кремаста. 

Нарендајте или ситно исецкајте црни лук, па га лагано пропржите на маслиновом уљу док не постане стакласт.
Помешајте леблебије, пропржени лук и першун, додајући 2-3 кашике брашна како би се смеса повезала.
Обликујте мале погачице или једну велику „палачинку“ налик сфунгату. Пеците у тигању с мало маслиновог уља на умереној ватри док не порумене с обе стране. Ако сте правили веће "палачинке", исеците на троуглиће и послужите топле.

Монашки тајни савет:

Додајте мало рендане коре лимуна у смесу за освежавајући мирис и арому – то је чест додатак у манастирима

Oglas

(Религија)

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas