Откријте рецепт за јело које Светогорци називају „сфунгато“ – монашки специјалитет припреман с пажњом, уз посебан додатак који му даје освежавајућу арому.

У светогорским манастирима, где се вековима негује уметност припреме посних јела, једноставни састојци постају специјалитети богати укусима и духовним значењем.
На Светој гори, где се вековима негује манастирска кухиња, једноставни састојци претварају се у јела богата укусима и духовним значењем. Један од таквих рецепата је посни „сфунгато“ – специјалитет од леблебија, маслиновог уља и ароматичног зачинског биља, који се припрема с посебном пажњом и уздржањем. У манастирима, где храна није само пука потреба, већ и део духовног живота, оваква јела сведоче о мудрости монашке традиције и умећу спајања скромних намирница у савршен склад.
Састојци:
Куване леблебијe
Црни лук
Свеж першун
Интегрално или обично брашно (за везивање)
Екстра девичанско маслиново уље
(Опционално: мало соли, бибера или кумина – не рачунају се у пет основних састојака)
Припрема:
Изгњечите куване леблебије у чинији виљушком или их самељите у млину. Маса треба да буде крупно пасирана, не кремаста.
Нарендајте или ситно исецкајте црни лук, па га лагано пропржите на маслиновом уљу док не постане стакласт.
Помешајте леблебије, пропржени лук и першун, додајући 2-3 кашике брашна како би се смеса повезала.
Обликујте мале погачице или једну велику „палачинку“ налик сфунгату. Пеците у тигању с мало маслиновог уља на умереној ватри док не порумене с обе стране. Ако сте правили веће "палачинке", исеците на троуглиће и послужите топле.
Монашки тајни савет:
Додајте мало рендане коре лимуна у смесу за освежавајући мирис и арому – то је чест додатак у манастирима
(Религија)