Започињање кето дијете долази са бројним изазовима.
За почетак будите спремни да смањите унос угљених хидрата и промените начин на који размишљате о мастима, замените ужину орашастим плодовима, семенкама, говеђим месом и другим посластицама са мало угљених хидрата. Ове промене могу изгледати огромне, али корак по корак.
Прво, уверите се да разумете како функционише кето дијета. Овај план исхране садржи мало угљених хидрата, умерено протеина и висок садржај масти. Стандардна кетогена дијета има око 70% масти, 10% угљених хидрата и 20% протеина, али неке верзије се мењају између дана са ниским и високим садржајем угљених хидрата.
Прочитајте још: Зелени сок од ДВА САСТОЈКА који помаже бржем сагоревању масти у организму
У нормалним околностима, ваше тело разлаже глукозу, или шећер, за енергију. Када смањите унос угљених хидрата, јетра почиње да производи кетонска тела, која служе као алтернативни извор горива. Тада улазите у кетозу, метаболичко стање у којем тело користи маст уместо глукозе да би се одржало.
Воће и поврће у кето дијети
Кетогена дијета може да побољша контролу апетита и да помогне у губитку тежине, али има своје недостатке. На пример, постоји ризик од развоја недостатака хранљивих материја. Овај план исхране ограничава унос угљених хидрата на мање од 50 грама дневно. Пошто већина воћа, поврћа и житарица има висок садржај угљених хидрата, они се не уклапају у кето дијету. Здравствене организације препоручују око две шоље воћа и две или три шоље поврћа дневно, напомињу Центри за превенцију и контролу болести. Непоштовање ових смерница може довести до недостатка витамина и минерала. Међутим, и даље можете јести воће и поврће док сте на кето дијети, али су вам могућности ограничене, можете да једете авокадо, бобичасто воће, лимун, чери парадајз и друго воће са ниским садржајем угљених хидрата, пише Тхе Лист.
Прочитајте још: ТРИК којим нећете умазати прсте: Ево како да умотате САВРШЕНУ палачинку (ВИДЕО)
Што се поврћа тиче, најбоље је да једете спанаћ, купус, карфиол, боранију, броколи и руколу. Целер, тиквице, ротквице и кељ такође имају мало угљених хидрата. Остало поврће, као што су кукуруз, лук и пасуљ, треба конзумирати само у малим количинама. У реду је повремено јести кромпир и друго коренасто поврће, али ћете можда морати да смањите угљене хидрате из других оброка да бисте одржали кетозу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ