Дијета за брзо губљење килограма
Карфиол је једна од најздравијих намирница и свакако се препоручује уврстити је у исхрану ако желите да смршате.
Ово поврће има тек 25 калорија на количину од 100 грама, а садржи витамине А, Б, Ц, Е и К. Такође, богата је минералима међу којима су калијум, сумпор, фосфор, бакар, манган, селен, натријум, цинк и магнезијум. Обилује и антиоксидансима и фитохемикалијама.
Научна истраживања су показала да карфиол помаже у заштити од високог притиска, атеросклерозе, можданог удара и инфаркта. Доприноси и смањењу лошег ЛДЛ холестерола који је одговоран за атеросклерозу, болест артерија која означава стварање плака у ћелијама вена и један је од водећих узрока смрти у западним земљама.
Карфиол садржи мноштво антиоксиданса који делују противупално и помажу у изградњи здравог имуно сустава. Редовна конзумација овог поврћа одлична је за кожу јер је помлађује, а убрзава и метаболизам. Храњиве материје из карфиола придоносе здрављу косе и власишта, подстичу раст косе, па спречавају њено опадање.
Карфиол је користан код лечења бронхитиса, дијабетеса, гастритиса, болести десни, а користи се за болести јетре.
Код ове дијете је важно да пијете довољне количине воде, па се препоручује да избаците из употребе производе од брашна, соли и шећера. Такође, не би требало ни да пијете алкохолна и газирана пића.
За 7 дана уз карфиол дијету је могуће изгубити и до 7 килограма
Пример јеловника
Понедељак
Доручак: 2 кувана јаја, зелени чај без шећера
Ручак: вегетаријанска супа од поврћа и карфиолом, печена риба, 200 мл сока од јабуке
Вечера: гулаш од карфиола, биљни чај без шећера
Уторак
Доручак: овсена каша на води с воћем (осим банане и грожђа)
Ручак: супа од карфиола, порција динстана ћуретина, парче раженог хлеба
Вечера: печено поврће по властитом избору (броколи, паприка, парадајз, лук и шаргарепа)
Среда
Доручак: порција каше хељдине купине, 200 мл кефира без масноће
Ручак: супа од поврћа, чај без шећера
Вечера: свежа салата од карфиола, парадајза, баштенског биља, зачињена једном кашичицом маслиновог уља, зелени незаслађени чај
Четвртак
Доручак: потаж, парче раженог хлеба, половина грејпа
Ручак: 300 г куваних цветова карфиола, зелена јабука печена с медом и сиром
Вечера: било које воће осим грожђа и банане
Петак
Доручак: порција печеног карфиола, слаб чај / кафа без шећера
Ручак: супа од поврћа, порција барене рибе, половна нара
Вечера: салата од свежег поврћа, зачињена малом количином биљног уља
Субота
Доручак: порција куваног пиринча, суво воће (грожђице, суве шљиве)
Ручак: лагана повртна чорбица, печени карфиол, једна наранџа
Вечера: кувана или печена телетина, кувани карфиол
Недеља
Доручак: гулаш од карфиола, незаслађени чај
Ручак: потаж, порција куване рибе с ниским уделом масти с поврћем
Вечера: биљни чај без шећера
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ