Dijeta za brzo gubljenje kilograma
Karfiol je jedna od najzdravijih namirnica i svakako se preporučuje uvrstiti je u ishranu ako želite da smršate.
Ovo povrće ima tek 25 kalorija na količinu od 100 grama, a sadrži vitamine A, B, C, E i K. Takođe, bogata je mineralima među kojima su kalijum, sumpor, fosfor, bakar, mangan, selen, natrijum, cink i magnezijum. Obiluje i antioksidansima i fitohemikalijama.
Naučna istraživanja su pokazala da karfiol pomaže u zaštiti od visokog pritiska, ateroskleroze, moždanog udara i infarkta. Doprinosi i smanjenju lošeg LDL holesterola koji je odgovoran za aterosklerozu, bolest arterija koja označava stvaranje plaka u ćelijama vena i jedan je od vodećih uzroka smrti u zapadnim zemljama.
Karfiol sadrži mnoštvo antioksidansa koji deluju protivupalno i pomažu u izgradnji zdravog imuno sustava. Redovna konzumacija ovog povrća odlična je za kožu jer je pomlađuje, a ubrzava i metabolizam. Hranjive materije iz karfiola pridonose zdravlju kose i vlasišta, podstiču rast kose, pa sprečavaju njeno opadanje.
Karfiol je koristan kod lečenja bronhitisa, dijabetesa, gastritisa, bolesti desni, a koristi se za bolesti jetre.
Kod ove dijete je važno da pijete dovoljne količine vode, pa se preporučuje da izbacite iz upotrebe proizvode od brašna, soli i šećera. Takođe, ne bi trebalo ni da pijete alkoholna i gazirana pića.
Za 7 dana uz karfiol dijetu je moguće izgubiti i do 7 kilograma
Primer jelovnika
Ponedeljak
Doručak: 2 kuvana jaja, zeleni čaj bez šećera
Ručak: vegetarijanska supa od povrća i karfiolom, pečena riba, 200 ml soka od jabuke
Večera: gulaš od karfiola, biljni čaj bez šećera
Utorak
Doručak: ovsena kaša na vodi s voćem (osim banane i grožđa)
Ručak: supa od karfiola, porcija dinstana ćuretina, parče raženog hleba
Večera: pečeno povrće po vlastitom izboru (brokoli, paprika, paradajz, luk i šargarepa)
Sreda
Doručak: porcija kaše heljdine kupine, 200 ml kefira bez masnoće
Ručak: supa od povrća, čaj bez šećera
Večera: sveža salata od karfiola, paradajza, baštenskog bilja, začinjena jednom kašičicom maslinovog ulja, zeleni nezaslađeni čaj
Četvrtak
Doručak: potaž, parče raženog hleba, polovina grejpa
Ručak: 300 g kuvanih cvetova karfiola, zelena jabuka pečena s medom i sirom
Večera: bilo koje voće osim grožđa i banane
Petak
Doručak: porcija pečenog karfiola, slab čaj / kafa bez šećera
Ručak: supa od povrća, porcija barene ribe, polovna nara
Večera: salata od svežeg povrća, začinjena malom količinom biljnog ulja
Subota
Doručak: porcija kuvanog pirinča, suvo voće (grožđice, suve šljive)
Ručak: lagana povrtna čorbica, pečeni karfiol, jedna narandža
Večera: kuvana ili pečena teletina, kuvani karfiol
Nedelja
Doručak: gulaš od karfiola, nezaslađeni čaj
Ručak: potaž, porcija kuvane ribe s niskim udelom masti s povrćem
Večera: biljni čaj bez šećera
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU