Качамак се сматра једним од најздравијих оброка
Како нам иде у сусрет сезона слава и празника, добро је да на време пазимо о исхрани, како не бисмо дошли у ситуацију да се угојимо, јер је веома тешко одолети свим тим богатим трпезама. Зато вам качамак дијета може помоћи да пронашете свој баланс када је јело у питању.
Качамак, некада сматран сиротињском храном, данас нам се враћа као „чиста“ егзотика. Његова база је кукурузно брашно (бело или жуто), нама доступно и познато као кукурузни гриз или палента. Будући да не садржи глутен, није само укусан предлог за доручак, већ и један од најздравијих избора који можемо да направимо.
Шта од корисних састојака садржи кукурузно брашно од којег се прави качамак?
Кукурузно брашно садржи велику количину нутријената неопходних нашем телу, уз минерале и витамине А, Е и Б групе. Уз то, богат је и фосфором, цинком, калијумом, магнезијумом, манганом и селеном. Такође, одлично утиче на перисталтику црева и равнотежу бактерија у нашој цревној флори, што значи да је добар не само за варење, већ и за имунитет.
Комплексни угљени хидрати у комбинацији са влакнима из паленте дуго се варе, па имамо осећај ситости дужи временски период, а притом стимулишу добро варење и спречавају затвор, који је честа последица брзинских дијета.
Са друге стране, качамак дијета која траје 4 дана обезбедиће ваше телу и неопходне витамине и минерале, очистити црева и убрзати метаболизам. Такође, палента ће помоћи да се ублажи ниво холестерола у крви.
1. дан
- 400 г паленте
- 1 краставац
- 1 парадајз
- 1 јабука
- 2 литре воде
2. дан
Дуплирајте мени из првог дана
3. дан
- 400 г паленте
- салата од 300 г зелене салате, 200 г свежег купуса, 2 шаргарепе, мало лимуновог сока и 1 кашичице маслиновог уља
- 2 литре воде
- 3 шоље зеленог чаја без шећера
4. дан
Дуплирајте мени из трећег дана
Док сте на качамак дијети, пијте пуно воде и једите мале порције кад осетите глад.
Рецепт за качамак
Да би вам качамак помогао у мршављењу, морате да га кувате без млека, шећера или путера.
Састојци:
- 50 г паленте
- 200 мл воде
- пола кашичице маслиновог уља
Припрема:
Благо исперите живу паленту чистом водом. 200 мл воде сипајте у шерпу и врло мало посолите. Оставите да прокључа па додајте паленту. Кувајте на ниској температури 15-20 минута. Кад се скува, додајте маслиново уље и промешајте.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ