Поред губитка килограма, ризикујете и проблеме са здрављем
Покушавајући да формулишемо исправну исхрану, пре свега размишљамо о томе шта и у којим количинама једемо, не придајући значај температури хране, иако за правилно варење и контролу тежине, управо тај аспект игра веома важну улогу.
Средином 80-их година прошлог века “хладна дијета” била је веома популарна (посебно међу балеринама и моделима). Њена правила сугерисала су употребу хладне хране, понекад чак и ледене. “Хладна дијета” је обећавала брз губитак килограма, јер тело троши енергију не само да свари храну, већ и да је загреје. У ствари, таква дијета ће помоћи да се стекне дисбиоза и озбиљни проблеми са гастроинтестиналним трактом, а не да се смрша.
Пре свега, требало би да се одрекнете хладне протеинске хране (да, не треба јести ни хладни филе лососа или пилетине). Хладна храна брже пролази кроз гастроинтестинални тракт и не задржава се у стомаку у довољној количини времена. Као резултат, протеини немају времена да се разложе на аминокиселине и несварени улазе у црева.
Прочитајте још: КИВИ - тајна витке линије за само 10 ДАНА (ЈЕЛОВНИК)
Зашто је опасно?
У најбољем случају, оваква исхрана може довести до осећаја тежине у стомаку, у најгорем – развој дисбиозе, метаболичких поремећаја, па чак и озбиљних гастроинтестиналних болести.
Било коју храну припремљену са уљем – житарице, месо или поврће такође треба јести топлу. Хладне масти се лошије разграђују, појављују се нелагодност и тежина у абдомену. Генерално, нутриционисти препоручују да се сва кувана храна једе топла. Односно, не треба да подгрејавате само свеже поврће и воће које једете сирово (али препоручује се да их извадите из фрижидера 30-40 минута пре јела, тако да се загреју на собној температури).
Изузетак од овог правила је кромпир. Током његове припреме одвијају се сложене реакције са скробом, које се завршавају само у време његовог хлађења.
Још једно правило које треба запамтити је да не мешате топлу и хладну храну. Ова комбинација отежава осећај ситости на време и носи озбиљан ризик од преједања.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ