Поред тога што је хлеб са копривом здрав, укућани ће бити одушевљени што није из радње.
Потребно је:
- 100 г ражаног брашна
- 400 г хељдиног брашна
- 2 кашике белог брашна
- 20 г свежег квасца
- 3 дл млека
- 1 беланце
- 1 дл киселе воде
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 кашичица соли
- 200 г младе коприве
- 50 г путера 20 г сусама
Прочитајте још: Предлог за романтичну вечеру: Чоколадни мус је "лек за душу" (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Квасац замесите са кашичицом шећера и соли у млаком млеку и оставите га да надође. Коприву бланширајте, добро оцедите и ситно самељите. Добро помешајте све врсте брашна, со, прашак за пециво, претходно растопљени путер, па додајте квасац и киселу воду, коју сте држали на собној температури.
Замесите тесто и прекријте га кухињском крпом да нарасте. Потом га пребаците на брашном посуту радну површину и направите хлеб, мало га развуците рукама, па на њега ставите коприву, преклопите тестом и благо уролајте.
Прочитајте још: Торта павлова може да се направи и као "павловчица" (РЕЦЕПТ)
Ставите у плех, обложен папиром за печење, па га премажите беланцетом и поспите сусамом. Загрејте рерну на 200 степени, убаците хлеб и пеците 20-25 минута, па прободите чачкалицом да бисте проверили да ли је печен, и допеците још мало, ако треба.