Pored toga što je hleb sa koprivom zdrav, ukućani će biti oduševljeni što nije iz radnje.
Potrebno je:
- 100 g ražanog brašna
- 400 g heljdinog brašna
- 2 kašike belog brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 3 dl mleka
- 1 belance
- 1 dl kisele vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 200 g mlade koprive
- 50 g putera 20 g susama
Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)
Priprema:
Kvasac zamesite sa kašičicom šećera i soli u mlakom mleku i ostavite ga da nadođe. Koprivu blanširajte, dobro ocedite i sitno sameljite. Dobro pomešajte sve vrste brašna, so, prašak za pecivo, prethodno rastopljeni puter, pa dodajte kvasac i kiselu vodu, koju ste držali na sobnoj temperaturi.
Zamesite testo i prekrijte ga kuhinjskom krpom da naraste. Potom ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i napravite hleb, malo ga razvucite rukama, pa na njega stavite koprivu, preklopite testom i blago urolajte.
Pročitajte još: Torta pavlova može da se napravi i kao "pavlovčica" (RECEPT)
Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje, pa ga premažite belancetom i pospite susamom. Zagrejte rernu na 200 stepeni, ubacite hleb i pecite 20-25 minuta, pa probodite čačkalicom da biste proverili da li je pečen, i dopecite još malo, ako treba.