Редовно конзумирање чоколаде побољшава когнитивне способности
Уколико конзумирате барем једном недељно чоколаду, ваше когнитивне способности биће далеко боље од људи који нередовно и изузетно ретко конзумирају овај слаткиш. Ово су резултати последње студије коју су спровели научници са Универзитета у Мајну, Универзитета Јужне Аустралије и Луксембуршког института за здравље.
Прочитајте још: БЕЗ ГЛАДОВАЊА: Скините 5 килограма са чувеном РОТАЦИОНОМ дијетом (КАЛЕНДАР)
У студији, објављеној у часопису Appetite, учествовало је 968 људис старосне доби од 23 до 98 година. Наиме, научници верују да би редовно узимање какао флаваноида могло бити један од неколико чиниоца који објашњавају когнитивне добробити које пружа чоколада.
Прочитајте још: Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар
Ризици од повишеног крвног притиска и дијабетеса типа 2 нижи су код оних који редовно конзумирају чоколаду, за разлику од оних који узму већу количину овог слаткиша у дугим временским периодима.
Научници са студије су закључили да ће будућа истраживања дати даље увиде у повезаност чоколаде богате какао флаваноидима и неуропсихолошког здравља и механизме који их повезују.
Они сматрају да ће у будућим студијама бити важно истражити оптималне количине за кратке и дугорочније учинке.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ