Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 најпрљавијих делова кухиње: Често их заборављамо

Важно је да кухиња буде чиста јер се у њој свакодневно припрема храна

1723198075_shutterstock_2425081985.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако вам кухиња увек изгледа чисто и уредно, постоје делови које вероватно нисте ни пробали да очистите...

Кухиња је срце сваког дома, али често се занемарује колико је важно одржавати је беспрекорно чистом. Многи верују да је површинско чишћење довољно да би се простор одржао хигијенским, али постоје скривени извори бактерија и прљавштине које често превидимо.

Често користимо исте предмете и површине за припрему хране, што може створити идеалне услове за развој микроорганизама. Чишћење кухиње није само питање естетске привлачности, већ и очувања здравља и спречавања потенцијалних инфекција.

Понекад, и најситније ставке могу бити легло нечистоће, иако нам се чине безопасним. Због тога је важно посветити се темељном чишћењу и редовно проверавати делове кухиње за које нисмо ни свесни да могу бити проблематични. Одржавањем високих стандарда хигијене, можемо осигурати сигурност хране и здравље свих чланова породице.

Судопера

Судопера је место у које сипате све, перете судове, руке... И остале ствари које вас мрзи да однесете у тоалет да бисте их опрали над лавабоом. Ту настају флеке, али и прљавштина која се таложи данима. Нерђајући челик је отпоран на бактерије када је сув и чист, али када је влажан и прљав - ситуација се мења. Ако желите да вам судопера увек буде чиста и дезинфикована, након сваког прања судова је испрскајте дезинфекционим средством, исперите и обришите сувом крпом коју ћете наменити само за то.

Кухињски сунђер

Вероватно већ знате да је сунђер у кухињи са којим перете судове дом многих различитих бактерија. Сунђери упијају сву влагу и делове хране са посуђа које чистимо, чак и када га исперемо и добро исцедимо. Најбоља ствар коју можете урадити да бисте га очистили јесте да га ставите на горњу мрежу у машини за судове и оперете га сваки пут када је упалите. Висока температура и пара ће убити бактерије. Други начин је да инвестирате у држач за сунђер, поставите га изнад судопере и ту остављате сунђер, јер ће се тако лепо осушити и исцедити.

Подне лајсне

Ствар код лајсни је да се лако забораве и постану "невидљиве". Међутим, оне су углавном прекривене прљавштином, што због прашине која се временом скупља, што због хране (увек неки део падне или прсне на под). Њих можете очистити уз помоћ сунђера, топле воде и детерџента за судове. Прво их изрибајте са овим, а затим пребришите крпом од микрофибера и средством з ачишћење свих површина.

Аспиратор

Аспиратори су одлични савезници у кухињи јер упијају свакојаке јаке мирисе хране коју спремамо. Међутим, констано загрејавање и испаравања уља и масти доводе до стварања слоја унутар аспиратора који се тешко скида. За његово чишћење ће вам бити потребно јако средство које скида маст, а које је посебно за нерђајући челик. Попрскајте средство, сачекајте неколико минута, па пребришите површину аспиратора грубим делом сунђера. Уколико је потребно, поновите поступак.

Телефон

Иако не спада у класичне кухињске предмете, телефон се често налази у кухињи када припремамо храну или пића. Уз помоћ интернета, на њему проналазимо разне рецепте и скролујемо странице у потрази за одговарајућом грамажом неког састојка. Док спремате храну, углавном су вам руке умазане, па са прљавим прстима дирате екран. Зато након сваког коришћења телефона у кухињи, треба да га очистите уз помоћ дезинфекционог средства и крпе од микрофибера - како екран, тако и задњу страну.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas