Ен Симонс која је годинама радила у Бакингемској палати као особље, поделила је краљевски трик који омогућава да њихови пешкири годинама остану мекани, да задрже моћ упијања и буду као нови.

Муку са пешкирима муче многе домаћице. Све желе да им пешкири буду меки и бели али то није увек лако постићи. Међутим, од сада можете и ви имати ту дозу луксуза јер Ен Симонс која је годинама радила у Бакингемској палати као особље, поделила је краљевски трик који омогућава да њихови пешкири годинама остану мекани, да задрже моћ упијања и буду као нови.
Ен је открила да одржавање пешкира меким и свежим значи да треба избегавати уобичајене грешке у прању и коришћење прецизних техника сушења.
За разлику од многих домаћинстава где су пешкири преоптерећени детерџентима и омекшивачима, краљевско домаћинство користи минималистички приступ да спречи накупљање и укоченост.
"Људи претпостављају да додавањем више омекшивача чини пешкире мекшим, али заправо тако само губе способност упијања. У палати га никада не користимо на пешкирима", рекла је Ен.
Рутина прања пешкира у Бакингемској палати има 4 корака
Прање у белом сирћету
Највећа грешка у прамњу пешкира јесте да их преоптеретимо детерџентом и омекшивачем, који заправо облажу влакна и временом их чине крутим.
Уместо да користи омекшиваче, особље палате додаје пола шоље белог сирћета приликом прања, што уклања накупљен детерџент и елиминише накупљене мирисе. Поред тога, и бело сирће ће омекшати пешкире и спречити раст бактерија, што ће их одржати свежим на дуге стазе.
"То је трик који се годинама преноси и функционише боље од било чега другог што може да се купи у продавници", рекла је Ен.
Протреси пре сушења
Она је такође открила и један једноставан, али пресудан корак а то је да се пешкири пре сушења добро истресу. Након прања сваки пешкир се појединачно добро протресе да би се олабавила влакна, што такође помаже да пешкири остану свежи и меки.
Ниска температура и тениске лоптице
Особље палате никада не користи високу температуру када суши пешкире, јер то може да оштети влакна и да пешкири буду грубљи.
Уместо тога, машина за сушење је програмирана на ниску температуру. Тениске лоптице или лоптице за сушење стављају се у бубањ са пешкирима јер на тај начин спречавају стварање грудвица и повећавају нежност.
Из машине се пешкири ваде када су помало влажни, а онда се додатно суше на ваздуху јер и то омогућава бољу мекоћу.
Паковање
Краљевско домаћинство има стриктно правило о паковању пешкира како би се одржала свежина и избегао тај влажан мирис.
Трик је у томе да се пешкири никада не пакују док су још топли из машине за сушење јер на тај начин задржавају влагу. Уместо тога, пре паковања се хладе на ваздуху и чувају у добро проветреном ормару за постељину.
Након тога, када се одложе, кесице од лаванде или кедовине се стављају између хрпе пешкира како би мирисали на чисто и луксузно.
(Лепа&Срећна)