Važno je da kuhinja bude čista jer se u njoj svakodnevno priprema hrana
Iako vam kuhinja uvek izgleda čisto i uredno, postoje delovi koje verovatno niste ni probali da očistite...
Kuhinja je srce svakog doma, ali često se zanemaruje koliko je važno održavati je besprekorno čistom. Mnogi veruju da je površinsko čišćenje dovoljno da bi se prostor održao higijenskim, ali postoje skriveni izvori bakterija i prljavštine koje često previdimo.
Često koristimo iste predmete i površine za pripremu hrane, što može stvoriti idealne uslove za razvoj mikroorganizama. Čišćenje kuhinje nije samo pitanje estetske privlačnosti, već i očuvanja zdravlja i sprečavanja potencijalnih infekcija.
Ponekad, i najsitnije stavke mogu biti leglo nečistoće, iako nam se čine bezopasnim. Zbog toga je važno posvetiti se temeljnom čišćenju i redovno proveravati delove kuhinje za koje nismo ni svesni da mogu biti problematični. Održavanjem visokih standarda higijene, možemo osigurati sigurnost hrane i zdravlje svih članova porodice.
Sudopera
Sudopera je mesto u koje sipate sve, perete sudove, ruke... I ostale stvari koje vas mrzi da odnesete u toalet da biste ih oprali nad lavaboom. Tu nastaju fleke, ali i prljavština koja se taloži danima. Nerđajući čelik je otporan na bakterije kada je suv i čist, ali kada je vlažan i prljav - situacija se menja. Ako želite da vam sudopera uvek bude čista i dezinfikovana, nakon svakog pranja sudova je isprskajte dezinfekcionim sredstvom, isperite i obrišite suvom krpom koju ćete nameniti samo za to.
Kuhinjski sunđer
Verovatno već znate da je sunđer u kuhinji sa kojim perete sudove dom mnogih različitih bakterija. Sunđeri upijaju svu vlagu i delove hrane sa posuđa koje čistimo, čak i kada ga isperemo i dobro iscedimo. Najbolja stvar koju možete uraditi da biste ga očistili jeste da ga stavite na gornju mrežu u mašini za sudove i operete ga svaki put kada je upalite. Visoka temperatura i para će ubiti bakterije. Drugi način je da investirate u držač za sunđer, postavite ga iznad sudopere i tu ostavljate sunđer, jer će se tako lepo osušiti i iscediti.
Podne lajsne
Stvar kod lajsni je da se lako zaborave i postanu "nevidljive". Međutim, one su uglavnom prekrivene prljavštinom, što zbog prašine koja se vremenom skuplja, što zbog hrane (uvek neki deo padne ili prsne na pod). NJih možete očistiti uz pomoć sunđera, tople vode i deterdženta za sudove. Prvo ih izribajte sa ovim, a zatim prebrišite krpom od mikrofibera i sredstvom z ačišćenje svih površina.
Aspirator
Aspiratori su odlični saveznici u kuhinji jer upijaju svakojake jake mirise hrane koju spremamo. Međutim, konstano zagrejavanje i isparavanja ulja i masti dovode do stvaranja sloja unutar aspiratora koji se teško skida. Za njegovo čišćenje će vam biti potrebno jako sredstvo koje skida mast, a koje je posebno za nerđajući čelik. Poprskajte sredstvo, sačekajte nekoliko minuta, pa prebrišite površinu aspiratora grubim delom sunđera. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak.
Telefon
Iako ne spada u klasične kuhinjske predmete, telefon se često nalazi u kuhinji kada pripremamo hranu ili pića. Uz pomoć interneta, na njemu pronalazimo razne recepte i skrolujemo stranice u potrazi za odgovarajućom gramažom nekog sastojka. Dok spremate hranu, uglavnom su vam ruke umazane, pa sa prljavim prstima dirate ekran. Zato nakon svakog korišćenja telefona u kuhinji, treba da ga očistite uz pomoć dezinfekcionog sredstva i krpe od mikrofibera - kako ekran, tako i zadnju stranu.
(Ženski magazin)
BONUS VIDEO