Пулмолог Бранимир Несторовић открива методе помоћу којих можете ублажити грип, а решење је нашао у природи.
Почиње сезона грипа и респираторних инфекција, а српски стручњаци непрестано упозоравају на ризик од судара короне и ових вируса. Али, шта радити када нас грип "шчепа", како се изборити?
Пулмолог др Бранимир Несторовић сматра да треба што више користити природне лекове којих у Србији има много.
“Имамо довољно домаћих лекова. Црна зова, њен плод највише, цвет је више за грчеве у стомаку и менстуалне тегобе, доказано је да делује на грип. Још 2003. године је у Израелу откривено да екстракт црне зове делује на вирусе, грип посебно. Дакле, црне зова, било екстракт било сок, фантастично делује на ову болест, чак осам пута ефикасније од било ког лека. Може се наћи у продавницама здраве хране”, рекао је за ТВ Хаппy др Несторовић.
Кафом против температуре?
"Лист бундеве је један од најбољих лекова за скидање температуре. Рецепт је врло прост. Једна и по шака листова бундеве се скува са литром воде и тај чај треба пити три, четири пута дневно по једну чашу. Такође, јака кафа изузетно ефикасно скида температуру", каже др Несторовић.
Како да спречимо грип?
“Превентивни савети су увек исти. Пробајте да будете здрави пре него што се разболите”, каже корз смех др Несторовић. “Ко има редовну физичку активност, храни се добро, не пуши, нема неке здравствене проблеме, за њега грип није проблематичан.
Шта када се разболимо....
"Први и основно јесте да одлежите. Људи се стално јуначе, ‘ја могу’ итд, а организам нам увек сигнализира шта треба да радимо. Кад имате грип, не осећате се добро, не утиче само на респираторне органе. Најчешћа компликација је запаљење плућа, бактеријске инфекције... Зато је важно да одмарате, да "одлежите". И пијте доста течности."
Рецепт за сок од плодова црне зове?
У тегле од 3 кг ређајте ред бобица дебљине 3-4 цм, па затим додајте ред шећера исте дебљине (пожељно је да ред шећера буде и дебљи од 3-4 цм). Затим поново наизменично ређате ред бобица препоручене дебљине, па ред шећера и тако све док не напуните теглу. На крају би требало да буде дебљи слој шећера.
Имајте у виду да теглу не напуните до краја, јер смеса после неког времена почиње процес врења. Теглу прекријте газом и одложите је на тамно место. Једном дневно обавезно мешајте дрвеном кашиком и поступак понављајте следећих 40 дана. Када прође 40 дана, смесу процедите и добијени сок сипајте у стаклене флаше које се касније одлажу у фрижидер.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ