Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нова студија проналази још један велики разлог зашто би требало више да спавамо: Да ли примећујете следеће појаве?

Сан игра велику улогу у здрављу сваког појединца

1720269461_shutterstock_2473304521.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сви смо се у једном тренутку осец́али усамљено, неки више, а неки мање. У анкети Америчког удружења психијатара из 2024. године, око 1 од 3 одрасле особе у САД пријавило је да се осец́а усамљено најмање једном недељно током прошле године. Али истраживања сугеришу да би могао постојати изненађујуц́и начин да се ублажи овај осец́ај. Студија представљена у јуну анализирала је везу између здравља сна и усамљености међу 2.297 одраслих у САД. Открило је да је добар ноц́ни одмор повезан са смањењем осец́аја усамљености. (препоручена количина сна за одрасле је између седам и девет сати), пише Хуфф Пост.

Сваки учесник студије попунио је онлајн упитник за спавање и био је оцењен на Де Јонг Гиервелд скали усамљености, која мери емоционалну и друштвену усамљеност. „Емоционална усамљеност“ је у студији дефинисана као недостатак интимне везе, попут оне са партнером. „Социјална усамљеност“ је дефинисана као недостатак шире друштвене мреже. Постојала је јача веза између бољег сна и мање усамљености ― посебно емоционалне усамљености ― за млађе одрасле особе, иако истраживања нису била сигурна зашто.

Да бисмо разумели зашто млађи узраст може ојачати везу између сна и усамљености, потребно је више истраживања.

- Желим да видим још студија које би поткрепиле тај налаз, јер постоје неке супротстављене студије у прошлости које су показале да године немају никакве везе са овом корелацијом - рекла је Никол Мошфег, клинички психолог за спавање у Лос Анђелесу, за Хуфф Пост.

Зашто би осец́ање усамљености могло бити повезано са начином на који спавамо?

Нека претходна истраживања су открила да усамљеност може утицати на сан особе, док су друге показале да лош сан може довести до осец́аја усамљености.

Иако лоше спавање не мора нужно довести до емоционалног проблема, то понекад може бити фактор који доприноси, сматрају психолози.

  Прво, особа може бити мање заинтересована за интеракцију са другима и повуц́и се из друштвених интеракција ако није добро одморна. Поврх тога, када не спавамо довољно да задовољимо потребе нашег тела,

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas