Лош и добар холестерол морају бити у равнотежи
Сви знају да постоји “добар” (ХДЛ) и “лош” (ЛДЛ) холестерол, а за здрав организам је најважније да они буду у балансу, односно да не прелазе референтне вредности.
У зависности од лабораторије, оптималне вредности ових масноћа износе:
Нормалне вредности доброг холестерола су 1.03-1.55 ммол/л.
Нормалне вредности лошег холестерола су 1,55-4,53 ммол/л.
Кад је холестрол повишен, он се акумулира у артеријама, формирају се плакови, односно наслаге. Ове наслаге ометају проток крви, отежавају га, што доводи до сужавања крвних судова. На основу тога, ткива и органи људског тела престају да добијају довољно кисеоника за исхрану.
Поред тога, када се ти плакови разграђују,могу почети да се формирају крвни угрушци, који и те како могу да буду опасни по здравље – зачепљују крвоток и могу довести до озбиљних болести (тромбозе), а могу да имају и фаталне последице.
Прочитајте још: Није испијање кафе: Лекари упозоравају на још једну штетну јутарњу навику коју треба да променимо
Кључан фактор за успостављање равнотеже холестерола јесте исхрана. И док постоје намирнице које га подижу, исто тако има и обних које утичу на његово снижавање. Па тако, нека храна може изазвати раст “лошег” холестерола, а има и намирница које помажу “добром” да скочи.
Која храна подиже ЛДЛ холестерол?
Месо и производи од њега – може допринети високом нивоу холестерола због чињенице да су извор засићених масти. Због тога стручњаци препоручују да у исхрани избегавате масноће, свињетину, масну јунетину и јагњетину, масну живину како бисте избегли скок холестерола. Такође је неопходно уклонити из исхране кобасице, димљено месо и јела од млевеног меса.
Млечни производи – ову врсту намирница не треба у потпуности избацити, али их конзумирати умерено. Потребно је дозирати унос путера, павлаке, свежег сира. У лоше комбинације се убрајају свеж сир зачињен павлаком, кафа са млеком, палачинке са сиром, колачи од сира са павлаком…
Прочитајте још: Ево шта ће се догодити уколико месец дана не уносите чоколаду у организам
Претеривање у слаткишима – прости угљени хидрати, шећер и други састојци који се користе за припрему ове хране су једноставно штетни по здравље и нису добри за крвне судове.
Које намирнице подижу ХДЛ холестерол?
Постоје намирнице које, напротив, треба укључити у вашу исхрану како бисте побољшали здравље крвних судова. Оне помажу у смањену укупног холестерола и повећању ХДЛ:
Меко кувана јаја – али овде је важна количина, не треба их користити више од пар комада дневно.
Биљна нерафинисана уља – ланено, маслиново и друго.
Риба – најбоље немасна.
Орашасти плодови.
Авокадо.
Храна која обилује растворљивим влакнима – мекиње, јабуке, крушке, шаргарепа, јечам, шљиве, пасуљ…
Важно је запамтити да све ове намирнице треба конзумирати умерено, као и водити рачуна да оне које су лоше не преовладују у вашем јеловнику.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ