Зашто старији од 60 посебно треба да једу шљиве - ово супер воће је здраво, а ево код којег стања помаже!
Како је истакла, људи који имају изнад 60, 65 година често имају проблем са покретљивошћуцрева, пробавом и пате од затвора. Докторка објашњава да је шљива природни лаксатив који значајно може помоћи код оваквих тегоба - зато не пропустите сезону овог супер воћа.
"Шљива ће ублажити затвор и помоћи у благовременом ослобађању цревног садржаја." , рекла је и истакла да је важно да особе које имају преко 60 посебно јачају имунитет који, ако је нарушен, може их учинити подложним за разне вирусе и прехладе. "Влакна су неопходна за одржавање функционисања црева. Здравље црева такође зависи од имунолошког система и имунолошког статуса човека. У шљиви се налази и витамин Ц, који је такође важан за имунитет".
Шљиове су често број један у слаткој зимници, посебно када се спремају џем и мармелада, али важно је да је у служби здравља конзумирате свежу. Садржи витамин Ц (5 до 8 мг на 100 г, зависно о којој се врсти ради), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум те чак 240 мг на 100 г калијума. Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће.
Сматра се да је шљива најстарији природни лек за пробаву. Због садржаја пектина који у цревима набубри, омекшавају столицу што је врло битно код лечења хемороида и многих цревних обољења. Поред позитивног дејства на пробаву, шљива је добра за срце, регулише шећер у крви, повољно делује на здравље косртију и очију, а и има сласан и сочан укус.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ