Печене јабуке су и те како здраве.
Познато је да само једна јабука дневно може допринети бољем здрављу. Ова воћка садржи до 40% витамина Ц, а богата је и витаминима А, Е, Б1, Б2, Б6 и бета каротеном.
Такође, у јабуци постоје и минерали попут калијума, калцијума, фосфора и гвожђа, као и полифеноли, односно биљна једињења која имају снажну антиоксидативну активност.
Прочитајте још:
Иако је свежа јабука здрава, печена јабука такође може имати бројне позитивне утицаје на здравље.
Како су показала бројна истраживања, печене јабуке уклањају лош холестерол из крви, а такође помажу у комбиновању слободних радикала јер садрже много пектина.
Јабуке спремљене на овај начин одличан су лек против болова у грлу и промуклости, а помажу и код регулисања цревне флоре.
Важно је само да не буду вреле већ умерено топле приликом конзумације.
Како се пеку јабуке?
Најбоље је да печете оне јабуке које приликом сечења брзо потамне. За почетак их добро оперите у води, и извадите им семенке.
Најједноставнији начин да их испечете јесте да сипате малу количину воде на плех за печење и поређате јабуке. Пре тога јабуке мало навлажите водом, а по жељи можете додати и мало шећера.
Печење јабука не би требало да траје дуже од 20 минута.