Шљиве се налазе на врху листе најјачих антиоксиданаса, барем када је реч о воћу.
Најздравије су када се једу свеже, али ни у сувом или куваном облику не губе много на лековитости.
Прочитајте још: Опасна ХЕЛИКОБАКТЕРИЈА нестаје правилном исхраном! Ево неколико кључних правила...
Чак и сушене имају два пута више антиоксидативних својстава од осталог сувог воћа, па се препоручују у свакодневној исхрани. Стручњаци саветују да се дан започне комбинацијом исецканих шљива, житарица, јогурта и меда.
Богате витаминима
Ови миришљави плодови садрже јединствени фитонутријент, као и неохлорогенску и хлорогенску киселину, који припадају породици фенола. Шљиве су богате витамином Ц и Е, бетакаротеном, калијумом, магнезијумом, фосфором, гвожђем и дијететским влакнима која помажу код снижавања холестерола у крви и регулишу опстипацију.
Прочитајте још: АКНЕ, МИГРЕНА, ХЕРПЕС, ПЕРУТ су само неки од разлога због којих НЕ ТРЕБА ДА СПАВАТЕ СА МОКРОМ КОСОМ
Ако имате дилему при куповини, треба да знате да су чврсте, са петељком и мало замагљеном површином најбољи избор.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ