Неколико научних студија потврдило је да конзумација око 100 грама шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећава маркере у крви који показују повећање густоће костију.
![1629200400_Depositphotos_238838258_xl-2015.jpg](/cache/images/2/c/c/f/f/2ccffb80f22e1b5a2373ab5838542b50e8111bee.jpg)
Осим што јача кости, шљива смањује и ризик од оболевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.
Прочитајте још: Конзумирање ПИСКАВИЦЕ помаже у повећању женског сексуалног нагона, открива истраживање!
Свежа шљива обилује витаминима Ц, Б6, Б2, Б3, К, бакром, магнезијумом, гвожђем, калцијумом, и садржи чак 240 мг калијума на 100 г воћа. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент подстиче коагулацију тромбоцита што је важно у борби против атеросклерозе и других болести срца.
Труднице треба да једу суве шљиве.
Шљива обилује и влакнима, два грама на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће. Ова незаобилазна краљица мармеладе први је избор и код констипације, односно затвора. Дихидрокси-фенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да могу да помогну у контроли нивоа шећера у крви и да се смањи ризик од дијабетеса типа 2. Оне могу смањити ниво триглицерида и глукозе у крви, за шта је заслужан лутеин.
Прочитајте још: Биљке које најбоље ИЗБАЦУЈУ ТОКСИНЕ: Ставите их бокал са водом и ОЧИСТИТЕ ТЕЛО!
Такође, флавоноиди у шљивама смањују ризик од отпорности на инсулин, а позитивно утичу и на инсулинску осетљивост.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ